Legea mirosurilor pe scara blocului a intrat în vigoare. Ce trebuie să facă proprietarii și chiriașii de acum încolo

579

Viața la bloc tocmai a devenit mai complicată. Parlamentul a adoptat o nouă lege, prin care se încearcă eliminarea unor probleme apărute, destul de des între locatari, dar care ar putea face mai mult rău decât bine. Ce prevede legea mirosurilor pe scara blocului pentru proprietarii și chiriașii din apartamente.

Legea mirosurilor pe scara blocului a apărut la propunerea unei femei din Timișoara, iar actul normativ a fost inițiat de doi parlamentari USR. Cu toate că intenția acestui proiect a fost să îmbunătățească viața celor care locuiesc la bloc, legea nu i-a înfuriat pe mulți român. Printre cei care au protestat și au ajuns chisr să ceară președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea au fost fermierii. Într-un comunicat remis Agerpres, Federaţia Naţională Pro Agro menţionează că măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislaţia la nivel european, generând astfel revolta fermierilor care constată că propriul legislativ le îngreunează în mod nejustificat activitatea, şi nu forul european.

Timişoreanca Rodica Militaru, membru USR şi cea care a inițiat legea mirosurilor pe scara blocului, a dezvăluit că, în cazuri extreme, chiar și gospodinele care „parfumează” blocul cu miros de la mâncarea pe care o gătesc pot intra sub incidența actului normativ. „Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”.

Timişoreanca a mai declarat că „în mod normal nu găteşte nimeni ceapă, peşte, grătar 24 de ore din 24”. „Mă gândesc că dacă stai la bloc nu este civilizat, nu era  nici pe vremea copilăriei mele, să găteşti cu uşa deschisă la apartament. Sunt lucruri care ţin de civilizaţie. Dacă sunt oameni care nu înţeleg şi pot să intre sub incidenţa aceastei legi”, a mai declarat Rodica Militaru, care a admis că legea poate fi folosită şi cu rea-credinţă de un vecin „ultrasensibil” la mirosuri.

Potrivit legii, autorităţile publice au obligaţia de a controla, la sesizarea publicului, activităţile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecţiei mediului şi care pot crea disconfort olfactiv. Pentru persoanele fizice amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, iar pentru persoane juridice sancţiunile maxime sunt de 80.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.