Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, face lămuriri despre măsurile anti-COVID care vor fi introduse odată cu instituirea carantinei parțiale, începând de luni, în România.
Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Secretarul de stat a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă că România se află „într-o situație dificilă. Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii virusului. Prin gesturi simple poate ajuta și poate să fie parte din acest efort major”.
„Portul măștii va fi generalizat – oriunde suntem în spațiul deschis. Este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă va fi respectată.
A doua măsură națională este închiderea magazinelor la 21.00. Sunt excepții: cine asigură livrarea la domiciliu, farmaciile și benzinăriile.
Limitarea deplasărilor între orele 23-5, pentru că acesta e intervalul în care tinerii, mai mult, se deplasează, ies afară, fac petreceri. Sunt excepții în baza unor documente justificative: deplasările în interes profesional, asistență medicală ce nu poate fi amânată, medicamente, îngrijire copii, vârstnici sau persoane cu disabilități.
Interzicerile reuniunilor cu prilejul aniversărilor sau petrecerilor. Aici nu este vorba de membrii familiilor, dar petrecerile se interzic pentru limitarea mobilității.
Interzicerea funcționării piețelor, târgurilor. Excepție fac piețele închise, cu respectarea normelor.
Decalarea programului de lucru în cel puțin 2 grupe, la interval de o oră, urmând să fie făcute. Este o măsură obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați. S-a emis OUG privind activitatea obligatorie la domiciliu acolo unde este posibil.
Prin ordin al ministrului Educației, creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online. În decizia CNSU era prevăzut că se închid și școlile”, a declarat Raed Arafat.
Autoritățile au anunțat noi restricții în România, pentru a controla extinderea pandemiei de coronavirus, după ce, joi, țara noastră a înregistrat aproape 10.000 de cazuri de Covid-19 în doar 24 de ore.
Când trebuie să prezentăm declarația pe propria răspundere:
Deplasarea în intervalul 23.00 – 05.00 va fi interzisă, începând de luni. Ieșirea va fi permisă doar în următoarele situaţii, pe baza legitimaţiei de serviciu, a adeverinţei eliberate de angajator sau a declaraţiei pe propria răspundere, în funcţie de situaţie:
– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
– deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
– deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, potrivit Hotărârii CNSU.
Sursa: observatornews.ro