Zona balcanilor este de mult timp poate chiar de multe secole un veșnic loc al conflictelor. Acestea au luat fie forme mocnite dar uneori au izbucnit în adevărate conflagrații militare.
Nu trebuie uitat că de aici a pornit, măcar ca simplu pretext, chiar și primul război mondial. Iar cel de al doilea a avut unul din principalele teatre de război zona balcanilor.
Liniștea relativă de acum este doar o acalmie artificială. Încă mocnesc vechi neînțelegeri. Pacea (atâta cât pare să fie) este cu greu apărată de trupe militare de menținerea păcii. O preocupare constantă a politicienilor din toate colțurile lumii este întărirea climatului de încredere și de încurajarea contactelor și a rezolvării litigiilor pe cale amiabilă.
Tocmai această situație din vecinătatea noastră a fost tema conferinței internaționale ce a avut loc azi în urbea noastră.
Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center a organizat a patra ediție a conferinței anuale „Security Challenges in the Balkans Region”. Conferința a beneficiat de prezența oficialităților și reprezentanților mediilor academice din România, Italia, SUA, Bulgaria, Franța, UK, Croația, Serbia, Polonia, Turcia.
Datorită restricțiilor legate de starea de alertă, impusă din cauza evoluțiilor pandemiei cu noul coronavirus, conferința a avut loc într-un cadru de organizare special, cu o limită maximă de participanți prezenți față în față, impusă de legislație, dar cu o participare semnificativă în formatul de comunicare online și cu difuzarea live a dezbaterilor pe site-urile organizatorilor (www.newstrategycenter.ro și www.uvt.ro/ro/security2020) și pe pagina de Facebook a evenimentului (https://www.facebook.com/events/391977018854281).
Evenimentul din acest an sa desfășurat respectând toate măsurile legale cu privire la oprirea răspândirii COVID-19.
În deschiderea conferinței, rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a declarant: „Nu este întâmplător faptul că această conferință de securitate, unică prin amploare și specific, astăzi la a patra ediție are loc la UVT. Preocuparea comunităţii academice din UVT, dedicată formării unei culturi de securitate moderne, care a cunoscut de-a lungul ultimilor ani mai multe forme, inclusiv prin dezvoltarea programului masteral de Studii de Securitate Globală, a condus la acreditarea universităţii noastre ca furnizor de programe educaţionale de formare în studii de securitate, destinate specialiştilor UE. UVT a obținut anul acesta statutul de membră a Colegiului European de Securitate şi Apărare (CESA) al Uniunii Europene (UE), în cadrul căruia va participa, prin componente educaţionale, la dezvoltarea resurselor umane din UE, urmare a proiectelor strategice derulate şi a orientării structurale către dezvoltarea culturii de securitate în mediul academic.
Zona noastră, multiculturală prin tradiție și europeană prin vocație, zona Banatului, această parte a culturii europene, este un pivot strategic în proiecțiile de securitate ale UE și NATO și considerăm vitală implicarea mediului universitar în promovarea tuturor instrumentelor care pot contribui la conservarea securității în Balcani”.
Tot în deschiderea lucrărilor, rectorul UVT, profesorul Marilen Gabriel Pirtea, i-a invitat pe reprezentanții autorităților centrale și locale să adreseze participanților mesaje referitoare la rolul dezbaterilor din cadrul conferinței anuale de Securitate în Balcani pentru comunitatea locală, dar și pentru comunitatea județului Timiș și a regiunii. Au transmis mesaje către participanți și au salutat organizarea celei de-a patra ediții a conferinței, în formatul întâlnirii restrânse și a evenimentului cuprinzător deschis online, Liliana Oneț, prefect al județului Timiș, Alin Nica, Președinte al Consiliului Județean Timiș și Dominic Fritz, primar al municipiului Timișoara.
În ordinea desfășurătorului din programul conferinței, au urmat lucrările din primul panel, dedicat dimensiunilor securitare din perioada crizei pandemice, lucrări moderate de Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial și profesor asociat la UVT. Au avut intervenții în lucrările panelului Simona Cojocaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, excelența sa, ambasadorul Sergiu Celac, excelența sa, ambasadorul Lazăr Comănescu și excelența sa ambasadorul George Bologan.
După desfășurarea lucrărilor în primul panel, tot astăzi au fost planificate alte trei paneluri de specialitate, dedicate locului Balcanilor în geopolitica globală, amenințărilor și vulnerabilităților din perioada pandemiei, proiecțiilor post-pandemie și dimensiunilor aparținând conflictului hibrid dezvoltat prin infodemie, conform programului conferinței.
Regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât a intervenit și noul context al crizei pandemice. Astfel, Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center organizează această dezbatere de talie internațională aici, la noi în oraș, pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României.