Se închid tot mai multe ţări. La noi, cei cu putere de decizie recunosc că suntem în scenariul negru, dar nu iau în calcul carantina totală. Asta deşi într-un oraş din Sălaj, de exemplu, rata de infectare a întrecut orice imaginaţie: zece la mia de locuitori. Specialiştii spun însă că un nou lockdown ar fi singura măsură prin care mai putem opri răspândirea infecţiei. Altfel riscăm să ajungem curând şi la zece mii de noi cazuri pe zi.
Tot mai multe țări europene apelează la un nou lockdown, încercând să oprească infecțiile cu Covid-19
Autoritățile române spun că nu iau în calcul o închidere totală.
Cel mai roşu punct pe harta pandemiei este judeţul Sălaj. Primul din ţară care ajunge la o rată de infectare de peste cinci cazuri la mia de locuitori. De ieri până azi, au fost 167 de noi infectări.
Virgil Ţurcaş, prefectul Sălaj: „Practic, fiecare persoană cu care ne întâlnim pe stradă poate fi suspectă. Există un rezervor interior de virus în România, implicit în judeţul Sălaj, e o realitate. Să vedem ce măsuri suplimentare am putea lua în calcul, una dintre ele este limitarea circulaţiei după o anumită oră”
Şcolile deja sunt în închise, măştile de protecţie sunt obligatorii şi în aer liber, iar barurile, restaurantele, cafenele şi sălile de jocuri sunt interzise la interior.
În ziua 236 a pandemiei, au fost înregistrate 5324 de noi cazuri de COVID, 99 de oameni au murit şi 910 sunt în stare critică la Terapie Intensivă. Pe lângă Sălaj şi Cluj, Timiş, Alba şi Bucureşti se îndreaptă vertiginos spre pragul de 5 infectări la mia de locuitori. Cu mult peste pragul de 3 la mie când o zonă intră în scenariul roşu. Adică momentul în care ar trebui luate cele mai dure măsuri.
Octavian Jurma, medic: „România în primul val a acţionat ferm şi rapid, iar în valul doi acţionează foarte ezitant şi încearcă să amâne cât mai mult nişte decizii care trebuie luate. Cu un lockdown serios de vreo două săptămâni, practic, orice judeţ poate intra în platou şi apoi să se vadă o scădere”
Este o decizie evitată cu încăpăţânare la nivel înalt. Asta chiar dacă alte ţări, cum ar fi Germania, Marea Britanie, Belgia, Franţa, Italia şi Israel, combat valul al doilea al pandemiei prin carantină, parţială sau totală.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Nu luăm în calcul un lockdown în aceste momente”
Ludovic Orban, premierul României: „România nu se află în situația altor țări ca și număr de infectări și mai ales ca ritm de creștere a numărului de infectări zilnice”
Specialiştii îl contrazic. Suntem deja în a şaptea zi cu o medie de peste 5000 de infectări, ceea ce arată că măsurile actuale nu au efecte. În Bucureşti, rata de infectare e de aproape 4 cazuri la mie. E grav, dar nu foarte, ne spune prefectul.
Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: „Nu avem niciun motiv de relaxare, însă e foarte clar că nu vom adăuga noi măsuri restrictive”
Carantinarea Capitalei nu e luată în calcul. Doar implementarea unui sistem informatic ce localizează persoanele infectate în timp real ar putea duce, punctual, la străzi închise. Cum mai exact, nu ştie.
Un lucru e cert: şcolile rămân închise în Capitală. Deşi nu există consens nici aici.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Eu recomand şi merg în continuare pe o şcoală faţă în faţă”
Nu vom avea nici paradă de 1 decembrie. Şi nici petreceri de sărbători.
Octavian Jurma: „Ca de Crăciun sa nu fim înecați într un număr uriaș de cazuri și de decese, trebuie sa luam masuri acum. Cu ajutorul unui lockdown în loc, să urcam la 10 000, am rămâne undeva înspre 7 – 8000 o saptămână, după – am începe sa scădem cam cu o mie de cazuri pe saptamana sau mai mult”
În schimb, singura certitudine rămâne scrutinul din 6 decembrie când vor fi alegeri parlamentare. Şi semnalele de alarmă ale specialiştilor.
Sursa: observatornews.ro