Prima degustare de bere desfășurată în mediul online, urmată de degustări de miere, pâine, brânză și cidru, dar și diferite ateliere pentru producători și consumatori, toate vor avea loc în perioada 24 octombrie- 30 noiembrie, prin programul La Pas.
Laura Laurențiu, bloggerul culinar, s-a alăturat inițiativei La Pas – Gustul ca Patrimoniu și va propune în fiecare duminică o rețetă cu produse tradiționale, alături de un invitat special.
Programul „LA PAS.slowing down”, demarat în 2018 de Asociația CRIES, inclus în dosarul de candidatură al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, se desfășoară în perioada 24 octombrie – 30 noiembrie 2020. Programul va aduce în atenția publicului larg acțiuni culturale și educative referitoare la consumul responsabil (programul educațional), la artizani și mici producători (Harta LA PAS și „Artizani LA PAS”) și la patrimoniul gastronomic local și regional (secțiunile „Gustul ca patrimoniu” și „#distantați dar #împreună”)
#distanțati dar #împreună: ATELIERE ȘI DEGUSTĂRI ONLINE
Două evenimente speciale vor avea loc în weekendul 24-25 octombrie: o premieră și anume o degustare online de bere artizanală cu 4 berari timișoreni (24 octombrie, ora 19.00) și un atelier de cafea artizanală la Cofferize din Timișoara (25 octombrie, ora 10.30). Înscrierile se pot face online, în cadrul evenimentelor online La Pas: Degustare de bere artizanală și Atelier de cafea prăjită local.
În fiecare joi, de la ora 19.00, începând cu 29 octombrie, vor avea loc ateliere online pentru toți cei interesați, precum turism cultural gastronomic, „din grădină în farfurie: rețele locale pentru alimentație sănătoasă”, slow fashion – provocări din industria modei dar și ateliere specializate, precum cel de etichetare a produselor artizanale, dedicat micilor producători.
În fiecare sâmbătă, începând cu 31 octombrie, se vor organiza degustări inedite – în mediul online, de miere, pâine artizanală, cidru sau brânză artizanală. Doritorii se vor înscrie și vor ridica produsele spre degustare, urmând să participe live, online la o degustare facilitată de un expert, alături de alți gurmanzi.
GUSTUL CA PATRIMONIU și ARTIZANI LA PAS
Gustul ca patrimoniu, unul dintre proiectele LA PAS, a fost demarat în 2018 în contextul considerării practicilor de gătit ca elemente de patrimoniu imaterial – modul de preparare a hranei într-o comunitate relevă nu doar valorile acesteia, reperele ei culturale, ci și mentalitățile membrilor săi și un tip de raportare la patrimoniu cultural și la istoria locală.
În perioada 24 octombrie – 30 noiembrie 2020, în fiecare duminică dimineață, va fi disponibil spre vizionare, în mediul online, câte un film care fie prezintă produse artizanale, poveștile lor sau mișcarea slow food în Timișoara, fie rețete ale unor preparate culinare specifice regiunii Banat, gătite și promovate de Laura Laurențiu. Laura, bucătar și blogger din 2009, scrie, filmează și gătește pentru unele dintre cele mai mari comunități de profil din România strânse în jurul său: 500.000 de fani pe Facebook, 23.000 pe Instagram și 150.000 de subscriberi pe Youtube.
Program educațional
În octombrie-noiembrie 2020 se va continua desfășurarea programului pentru combaterea risipei alimentare, colectare selectivă și reciclare, implicând 10 cadre didactice și 300 de elevi din Timișoara în sesiuni de lucru pe tema consumului responsabil. Vor fi selectate 3 proiecte cu tematică în domeniul consumului responsabil propuse de liceeni, care vor primi o finanțare de 15.000 lei pentru implementare.
HARTA LA PAS online
HARTA LA PAS va prezenta locuri din Timișoara care comercializează produse artizanale și promovează idei specifice dezvoltării durabile și va fi disponibilă în mediul online. Harta se construiește în timp real, atât prin cercetările echipei LA PAS, cât și prin propunerile venite de la susținători și curioși, pe adresa lapas at cries.ro.
Susținătorii și curioșii sunt invitați să urmărească rețelele sociale Facebook și Instagram și tag-urile #distanțați și #împreună pentru informații actualizate în timp real.