2020 pare un an al morții. Al spaimelor, al tristeților, al însingurărilor, al prăbușirilor, al neputinței. Un liant invizibil trece granițele în viteză, fără să aibă vreo direcție precisă, își schimbă rapid sensul, se duce de la unul la altul, indiferent de vârstă — deși îi preferă pe cei mai sensibili și suferinzi —, și unește lumea ca într-o țesătură pentru un doliu global.
Tehnicile de apărare împotriva acestui virus-liant par simple, chiar dacă nu atât de eficiente. Între ele, masca e accesoriul fără de care riști să fii recunoscut și să devii următoarea țintă. Ne camuflăm cum putem mai bine și luăm distanță față de ceilalți, sperând să fim acel fir de la care țesătura se poate deșira. Sau măcar defecta.
În singurătate, ne dăm măștile jos și scoatem limba la moarte. Apoi, ca niște învingători, sărbătorim cum știm mai bine. Unii dând drumul la televizor, la tabletă, la computer, la radio, la jocuri, la muzică. Alții citind câte-o carte. Electronică sau de hârtie.
Pentru învingătorii care citesc, dar și pentru cei curioși de această îndeletnicire, însă familiarizați cu ecranele mari, mici sau mijlocii, facem un festival de literatură. Sărbătorim, cum ar veni.
Nu ca în ceilalți opt ani de până acum, laolaltă, în săli mai mari sau mai mici, neîncăpătoare sau mai aerate, cu, la final, autografe, fotografii, îmbrățișări, clinchet de pahare și promisiuni de revedere. Nu, nu așa, ci ca-n pandemie: online.
Cu scriitori pe care, poate, nu i-am fi putut aduce la Timișoara, ori am fi făcut-o cu eforturi mari, fiindcă unii dintre ei locuiesc peste ocean. Așa, tehnologia, draga de ea, ne ajută să fim față în față, prin interfață, cu autori importanți ce vor vorbi despre literatura lor și despre lumea în care trăiesc.
Despre cum trec ei granițele, cum și le apară sau cum le topesc în scrisul lor. În deplină siguranță, vom călători în universuri culturale originale, ce vor interfera și se vor deschide ca-n povești, cu un simplu click, aici. Seara, de la ora 19, în zilele de 19, 20, 21, 22 și 23 octombrie.
Nume importane ale literaturii contemporane din România și din străinătate vor fi laolaltă sub semnul FILTM, într-o ediție cu un număr mare de invitați și, sigur, cu un număr record de spectatori. Fiindcă oricine, de oriunde, poate vedea evenimentele festivalului.
2020 e un an al vieții. Al visurilor, al regăsirilor, al speranței, al compasiunii, al unei umanități ce pare mai puternică și de neschimbat în datele ei fundamentale. Iar literatura e o astfel de dată. Să o sărbătorim!
[…] Nume importane ale literaturii contemporane din România și din străinătate vor fi laolaltă sub semnul FILTM, într-o ediție cu un număr mare de invitaț și un record de spectatori, conform, banatulazi.ro. […]