Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I ” este una din cele mai importante bastioane ale implementării noilor proiecte ce absorb o însemnată sumă din finanțările europene. Dar pe lângă acestea și fondurile românești se cheltuioe cu mare folos. Este un bun exemplu de unitate de învățământ ce se apleacă în egală măsură asupra educării dar și a cercetării cu rezultate practice aplicabile imediat în economie.
Câte exemple de acest fel ne dă prorectorul Izdora Radulov în discuția prilejuită de recenta Conferință Internațională interdisciplinară de dezvoltare sustenabilă.
„Este foarte important să cunoască toată lumea cu ce ne ocupăm noi. Acum avem în derulare a treia ediție a conferinței multi disciplinare de dezvoltare durabilă. Conferința se dezvoltă de la an la an. Avem speekeri din Statele Unite, din Marea Britanie. Am mai avut un speeker de la universitatea Sorbona. Apoximativ 400 de participanți din 25 de țări din toată lumea.
Dar să vă prezint institutul nostru de cercetări. Institutul are două mari secțiuni: bioinginerie și biosecuritate cu mai multe sub domenii:
– agricultură inteligentă, nanotehnologii, tehnologii noi și emergente și bioinginerii animaliere. Dar de asemenea șa parte de Biosecuritate ne ocupăm și de:
– mediu, energii și schimbări climatice
– securitate alimentară
– Sănătate
– geomatică
În ceea ce privește sănătatea, am depus o serie de eforturi acum în perioada COVIS. Am donat o parte din echipamentele pe care le avem mai multor spitale din județul Timiș. În momentul de față avem echipamente donate la spitalui „Louis Țurcanu” la spitalul municipal din Lugoj. Am mai avut și la centru regional de sănătate publică…
Dar de asemenea am început să dezvoltăm o serie de produse pentru dezinfecție. În special pentru dezinfecția mâinilor și a suprafețelor pe bază de uleiuri din plante medicinale cu efect antibacterian. În mod special ne-am orientat către partrea aceasta de Covid…Dezinfectanții sunt toți pe bază de uleiuri esențiale bineînțeles cu respectarea rețetei Organizației Mondiale a Sănătății, la recomandarea lor, la care noi am adăugat produsele noastre din plante medicinale cultivate în cadrul universității. Chiar și săpunuri de diferite sorturi sunt produse de noi.
Tot la institutul de cercetări ne ocupăm și de parte de panificație. Pentru că avem o linie de panificație obținută prin proiect. Se produc tot ce se vede și se poate degusta de oricine. Linia este autorizată din punct de vedere sanitar-veterinară. Are toate drepturile de funcționare și ne dorim pe viitor să ne dezvoltăm cu produse specifice anumitor nevoi cum sunt produse dietetice, produse dedicate celor ce suferă de intoleranță la gluten, pentru boala celiacă, produse cu diverse adausuri de plante pentru diferite afecțiuni…
Tot acolo vom dezvolta și o linie de produse de carne. Momentan încă se mai lucrează puțin la ea. Dar sperăm ca cel târziu la finalul acestei luni și linia de carne să fie finalizată” a dat detalii succintwe despre institutul de cercetare al universității prorectorul Izadora Radulov.
Iar despre proiectele în care este implicată universitatea a ținut să mai adauge unele remarci prorectorul Radulov.
În momentul de față universitatea noastră are în derulare proiecte de cercetare – inovare în valoare totală a lor este cam la 50 milioane de lei numai pntru acest an calendaristic (2020).
Avem de la:
– Interreg- IPA ( Cross-border Cooperation Programe) România – Serbia, pe fonduri structturale chiar șase proiecte. majoritatea dedicate studenților noștrii. Prin unul chiar refacem biblioteca, o reamenajăm astfel în condițiile acestea de digitalizare studenții să poată acces la toată informația în mod electronic.
– Avem proiecte cu Ministerul Educației și Cercetării finanțate de Consiliul Național al Finanțării învățămânutului superior.
– De asemenea avem importante proiecte din casdrul Erasmus Plus, atât cele de tip KA 1 prin care asigurăm mobilități pentru cadrele didactice, studenți și cercetători. Atât mobilități cât și acceptăm cercetători, profesori din străinătate care vin să predea la noi în universitate ( sau să facă cercetare) dar și colegii noștrii precum și studenții pot merge oriunde în lume pentru a face schimb cultural dar și metode de educație.
– Mai sunt proiectele Erasmus KA 2 ce sunt de educație și cercetare. Sunt proiecte prin care pe baza cercetărilor noastre educăm efectiv oameni din industrie, alimentară, agricultură pe ceea ce facem noi în cercetare, în produse inovatoare toate din cadrul universității” a mai explicat profesorul Izadora Radulov.