2.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Operații pe creier în vreme de pandemie. O „expediție” a dr. Horia Pleș împreună cu echipele medicale

Peste 30 de grade în sala de operații a Spitalului Județean „Pius Brînzeu” din Timișoara! Pe masa de operație, un bărbat de 54 de ani, confirmat cu COVID-19. Dar, mai ales, în pericol de a-și pierde viața în urma unui anevrism cerebral rupt cu hemoragie subarahnoideană. Echipa de la Neurochirurgie, condusă de conf. dr. Horia Pleș, intră în sală așa cum ar intra într-o capsulă de vehicul cosmic cosmonauții ce pleacă spre stele.

Cu câteva mari diferențe însă. Dacă, în cazul cosmonauților, confortul termic este unul perfect, medicii și personalul sanitar ce pornesc în această expediție de salvare a unui om vor înfrunta, în cele trei ore de intervenție condiții aproape insuportabile: nu doar temperatura și transpirația ce curge nemiloasă cât, mai ales, lupta cu o concentrare aparte.

Da, acești oameni vor traversa un deșert fiindcă aerul condiționat nu poate fi folosit. Fiindcă personalul medical îmbracă, peste costumul obișnuit pentru sala de operații, un combinezon cu glugă, iar cei care intervin operator își mai adaugă un halat steril. Iar ca izolarea să fie completă, peste încălțămintea obișnuită de sală de operație se aplică două perechi de botoși. Evident, măști FPP2 sau FPP3, iar pentru ochi, ochelari de protecție sau vizieră.

În timpul intervenției operatorii nu intră și nu iese nimeni din sala de operație. Din cauza celor trei perechi de mânuși coordonarea instrumentelor este mai dificilă, iar transpirația ce se adună în botoși sau cizme ajunge și la câte jumătate de litru. (Instantaneu după operație: în jurul brancardierului Alin Morcan, se făcuse o adevărată baltă.) Iar operația de anevrism cerebral e foarte dificilă fiindcă microscopul operator nu permite folosirea vizierei și nici a ochelarilor de protecție.

Dincolo însă de excepționalul unei asemenea intervenții se află realitatea de fiece zi, aici, la secția de Neurochirurgie condusă de dr. Horia Pleș: operația pacienților infectați cu SARS COV-2 este rutină în Clinica de Neurochirurgie din Timișoara. Toți medicii primari și rezidenții au efectuat astfel de intervenții operatorii.

Echipa operatorie: Dr. Horia Pleș, Bogdan Mariș (medic rezident), Daniela Almăjan, (asistentă), Ancuța Floare (infirmieră), Alin Morcan (brancardier); Echipa de anesteziști: Dr. Anelore Gruneanțu, asistent Alexandra Boruga, alături de medicii rezidenți Samir Rimawi și Dan Nadaban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Misiunea economică a CCIA Timiș în Canada și SUA, continuare de succes a internaționalizării afacerilor românești

În perioada 04 - 15 noiembrie a.c., CCIA Timiș a organizat o misiune economică multisectorială la Montréal și New York, dedicată întăririi relațiilor comerciale...

Unul dintre cei mai cunoscuți soliști rock din România va cânta printre îngeri…

Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de muzică ușoară și pop-rock din România, s-a stins din viață. Gabi Cotabiță s-a dus printre...

Citește și :