5.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Profesor doctor Craina : omul care pansează rănile Timișoarei

Sunt mulți timișoreni care l-au cunoscut. Care l-au întâlnit pe stradă, dar mai ales în clinica medicală unde se ocupă, simplu, de ceva ce se numește viață și dramele ei. Sau de bucuriile ei. Mărturie stau aprecierile a zeci de mii de femei pe care le-a tratat, când de afecțiuni ușoare, când, nu de puține ori, de boli grave.

Martori sunt miile de copilași cărora, în calitate de chirurg, le-a dat și el, laolaltă cu Atingerea Divinității, un ,,zvâc” către viață și misterele ei.

Chirurgul Marius Craina știe cel mai bine cum poți pansa rănile lumii de lângă noi, tămăduind oameni tineri sau bătrâni, dar mai ales insuflând vieți noi.

,,Am operat, în cei peste 25 de ani din carieră, zeci de mii de paciente, am asistat la nașterea a peste 10 000 de copii din Timișoara și din întregul Banat. Nu știți cum trebuie să te simți atunci când din mâinile tale pulsează viața, viețile atâtor copii, care mai apoi devin oameni mari. Vă pot spune doar atât : nimic nu se compară cu bucuria de a ajuta la nașterea unor copilași, de a asista la fericirea imposibil de descris în cuvinte a tinerelor mame, în clipa în care își văd copiii abia născuți, acolo, la câțiva centimetri de ele. Și eu ca medic, și ele ca paciente, simțim doar cum cineva ne bate pe umăr, un suflu divin, firește, parcă pentru a ne aminti că suntem, deopotrivă, actorii și martorii unui moment indescriptibil : acela al plămădirii încă unei ființe umane!”.

Evident, toți cei care suntem părinți putem depune mărturie că exact așa stau lucrurile, în clipa în care un doctor, Marius Craina și alții ca el, ajută la definirea noastră ca mămici și tătici. Dar profesorul universitar Marius Craina este și un dascăl iubit și prețuit de zecile de mii de foști sau actuali studenți.

,,Am iubit mereu și această a doua a mea meserie, cea de profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș” din Timișoara. Să-i faci pe tineri să iubească medicina, să devină chirurgi sau specialiști în diferite specialități e, tot la fel, o misiune de credință pentru mine. Nu am fost niciodată un profesor egoist, care s-a temut să crească discipoli în jurul său. Dimpotrivă, m-am bucurat ca un copil atunci când am descoperit studenți buni și foarte buni, care, mai târziu, mi-au urmat calea, devenind medici de primă mână. Unii au rămas în țară, alții au luat calea străinătății, dar am ținut mereu la ei și le-am urmărit parcursul profesional”.

Mărturia profesorului Craina vine din convingerea că un medic trebuie să devină tot mai bun o dată cu anii, să câștige experiență și clasă profesională. Marius Craina a fost timp de șase ani managerul celui mai mare spital din vestul României, Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brânzeu” din Timișoara. În mandatul său, s-au făcut aici investiții de zeci de milioane de euro, iar numeroase secții ale spitalului și-au schimbat complet înfățișarea, modernizându-se de o manieră spectaculoasă.

Profesorul universitar Marius Craina a devenit, de la începutul acestui an, președintele Senatului Universității de Medicină ,,Victor Babeș” din Timișoara, fiind ales de două treimi dintre ,,senatorii” universității.

,,În profesia mea am reușit lucruri dintre cele mai minunate. Acum, îmi doresc ca oamenii să se gândească la mine nu ca la un salvator, ci doar ca la un locuitor al acestui oraș care vrea să-l transforme într-o bucurie a locuirii pașnice și civilizate. De aceea am intrat în această bătălie : pentru a pansa rănile Timișoarei și, astfel, pentru a transforma orașul în cea mai frumoasă și mai elegantă urbe din România. Sunt sigur că, în calitate de viitor primar, Timișoara va arăta foarte repede la fel de bine precum odinioară, în anii copilăriei mele sau în perioada interbelică. Totul e posibil atunci când crezi în tine și ai demonstrat mereu că ești printre cei mai buni în profesia aleasă!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :