Încurajați de succesul repurtat în ediția trecută membrii Asociației Acasă în Banat pornesc iar la drum. De fapt la ce se pricep cel mai bine. La renovat vechile vestigii de cultură populară ce sunt morile de apă din zona Banatului Montan. Toată provincia Banatului este o adevărată atracție turistică pentru cei ce nu caută valori exotice ci lucruri simple ce au legătură cu ancestralul străvechi. Morile de apă sun o adevărată comoară vie ce încă mai funcținează încă. Dar multe sunt în stare de degradare. Timpul a trecut vizibil peste ele.
Dar odată cu repunerea morilor în circuitul casnic rural acestea vor fi în același timp și atracții turistice.
Voluntarii trec la acțiune chiar de săptămâna viitoare în Gârnic. Iar alte două etape vor fi în august-septembrie și octombrie-noiembrie.
Până acum au fost inventariate nu mai puțin de 250 de mori pe multe cursuri de apă. Nici măcar în județul Sibiu, unde există muzeul Astra și au fost aduse la viață astfel de mori nu există mai mult de zece.
Și-au prerzentat ideile și ce vor să facă împreună Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat și Andrei Amarghioalei – Shop Manager și Coordonator proiect din partea Fundației Orange.
Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange își unesc forțele pentru a salva patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin, susținând totodată și bunăstarea unor comunități locale cu peste 1500 de persoane. Astăzi se lansează proiectul „Salvăm Morile de Apă”, finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.
Proiectul „Salvăm Morile de Apă” continuă demersul Asociației Acasă în Banat, care, în 2019, a identificat, fotografiat și cartografiat aproape 250 de mori de apă din tot județul Caraș Severin, iar la începutul anului 2020, a renovat moara de lemn din Sasca Montană. Pe parcursul anului 2020, prin intermediul acestui nou proiect, 10 astfel de construcții arhaice de morărit vor fi reabilitate cu ajutorul angajaților Orange și a altor voluntari. Astfel, 10 mori de apă din localitățile Gârnic, Pârvova (comuna Lăpușnicel) și Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) își vor recăpăta strălucirea de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate.
„Recondiționarea morilor de apă va ajuta ca acest obicei străvechi al măcinatului la moara de apă să se păstreze. Ne propunem ca aceste obiective să devină puncte importante de atracție turistică. Făina măcinată la moara de apă poate deveni un adevărat brand al Banatului, un promotor al gastronomiei locale, sustenabile. Sperăm că prin proiectul nostru, vom oferi un exemplu pentru alte comunități locale să se mobilizeze și să reabiliteze propriile mori de apă”, a declarat Radu Trifan, președinte Asociația Acasă în Banat.
Se spune, pe bună dreptate că făina măcinată cu roți de piatră cu viteză mică este mult mai calitativă decât făina din comerț. În plus o varietate de grâu ce crește pe platourile din sudul județului Caraș-Severin are un gust deosebit.
„Am selectat acest proiect în cadrul concursului de finanțare „Susține un ONG” înainte de declanșarea pandemiei care a oprit lumea în loc. Pe parcursul acestui „lockdown” mondial, oamenii au redescoperit plăcerea coacerii pâinii în casă, un trend ce a epuizat tot stocul de faină artizanală din Europa. Ne bucurăm că prin acest proiect vom putea să repunem în funcțiune vechile mori din Banat și să reînviem tradiții locale care iată, se redovedesc actuale”, a explicat Amalia Fodor, Director Fundația Orange.
Primele patru mori de apă vor fi reabilitate în perioada 17 – 19 iulie 2020, la Gârnic, județul Caraș Severin. Voluntarii vor repara acoperișurile, fundațiile, podețele și potecile, vor curăța ierugile (canalele de aducțiune a apei), vor ecologiza albia râului Camenița și vor face mici amenajări pentru a încuraja turiștii să viziteze morile.
Cei care doresc să se înscrie la eveniment pot accesa acest formular online:
https://forms.gle/VDqHUR3hdfX8LeX39
Următoarele acțiuni, cele de la Pârvova și de la Șopotu Vechi, vor fi anunțate ulterior.
Despre Asociația Acasă în Banat
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Asociația este membră în cadrul International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 și are 500 de membri în peste 30 de țări.
Despre Fundația Orange
Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 6 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere /sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro