Pregătește Câțu eliminarea a 30 la sută dintre bugetari? Ministrul Finanțelor a prezentat „parțial” un document agreat de FMI și alte organisme externe în acest sens

1057

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a publicat joi pe contul său de Facebook o captură foto dintr-un document privind un pretins plan al PSD, într-o zi în care întreg mediul de afaceri a așteptat să afle dacă apare sau nu în Monitorul oficial ordonanța promisă (și adoptată săptămâna trecută) privind amânarea taxelor (a apărut pe la ora 21:00 după ce o săptămână mulți au așteptat zilnic până pe la 12 noaptea).

În loc să anunțe că se publică etc., pe pagina sa de Facebook apare o poză cu atac la PSD. De fapt, pare a fi prima parte a unui document pe care el l-a mai prezentat prin decembrie. Atunci citise doar concluzia. Deci avem începutul și sfârșitul documentului. Dacă e cum spune Cîțu, atunci trebuie să facă public întregul document. E de interes public.

Citind de-a lungul timpului documente asemănătoare, poza respectivă face parte dintr-o informare cu privire la o deplasarea avută de oficialii Finanțelor și cei ai BNR la reuniunea anuală a grupului Băncii Mondiale și FMI.

De obicei, astfel de note sunt confidențiale, dar nu e rău să fie făcute publice. Fapt pentru care îl încurajăm pe ministrul Finanțelor să publice întreg documentul.

Ce conține un astfel de document în general? Practic este un rezumat al deplasării. Adică ce s-a discutat. E ca un fel de articol realizat în urma unei conferințe de presă. Uneori sunt și declarații.

Din poza ministrului de joi vedem că se referă la discuțiile cu FMI, Banca Mondială, agențiile de rating etc.

Cunoscând modul de comunicare al acestora, putem deduce că partenerii internaționali și-au exprimat îngrijorări cu privire la deficitul bugetar și finanțarea sa și, cel mai important, pensiile. Știm de pensii, pentru că e o îngrijorare de multă vreme și a tot apărut în rapoartele agentiilor de rating.

În plus, avem o particică a documentului prezentată de ministru pe 9 decembrie. Atunci, într-o conferință de presă, a citit din document:

„Vă rugăm să dispuneți reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor legii 127 privind sistemul public de pensii, în ceea ce privește creșterea pensiilor, pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020 – 2023”.

Referitor la publicarea documentului, el a spus atunci că este și o decizie politică pe care trebuie să o discute în PNL.

Din moment ce a pus joi o poză, putem deduce că i s-a dat voie să publice, deci poate să o facă.

Florin Cîțu ne spune, joi – 25 iunie, că în celelalte pagini se află:

– reducerea cu 30% a personalului bugetar
– reducerea cu 20% a cheltuielilor primăriilor și cheltuielilor județene
– privatizarea CEC și EXIMBANK, cele doua bănci de stat
– privatizarea companiilor din sectorul energetic
– privatizarea parțială a sistemului sanitar
– reducerea arieratelor companiilor de stat
– aplicarea OUG 109 pentru toate companiile de stat și regiile autonome
– Înghețarea salariilor în sectorul bugetar pentru 2 ani de zile.

– Prorogarea creșterii punctului de pensie din septembrie 2020 până în septembrie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.