Ministerul Finanțelor publice a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență care va fi discutat în ședința de guvern și care prevede scutirea de la plata impozitului a firmelor din industria HoReCa pentru o perioada de 90 de zile. De asemenea, pentru perioada stării de alertă, cât timp au avut activitatea suspendată, vor fi scutiți de taxă și operatorii de jocuri de noroc.
De asemenea, Guvernul vrea să scutească de plata TVA livrările, importurile și achizițiile intracomunitare de măști de protecție individuale și de ventilatoare mecanice pentru contituirea rezervei strategice a UE.
Conform OUG se prelungește până la 25 octombrie amânarea dobânzilor și penalităților pentru întârzierea la plata obligațiilor fiscale.
(1) Contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru anul 2020, nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 zile.
(2) Pentru aplicarea alin. (1), contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr.170/2016, aferent anului 2020, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea valorii rezultate cu diferența dintre numărul de 365 de zile calendaristice și numărul de 90 zile.
(3) Contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. IX din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, pentru recalcularea impozitului specific anual potrivit alin.(2), scad și perioada în care au întrerupt activitatea total sau parțial din cauza stării de urgență.
(4) Impozitul specific unor activități determinat potrivit alin. (1) – (3) se declară și se plătește potrivit art. 8 din Legea nr. 170/2016.
ART. II
(1) Sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de măști de protecție individuale și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU – rezerva de capacități a Uniunii Europene, efectuate către instituțiile publice responsabile cu constituirea acestei rezerve, până la data de 1 octombrie 2020. Furnizorul justifică scutirea de TVA cu declarația pe propria răspundere cu privire la destinația bunurilor, pusă la dispoziția sa de instituția beneficiară, cel târziu la momentul livrării.
(2) Sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată importurile și achizițiile intracomunitare de măști de protecție individuale și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, efectuate de către instituțiile publice responsabile, pentru constituirea rescEU – rezerva de capacități a Uniunii Europene, până la data de 1 octombrie 2020. Scutirea de TVA pentru importul de bunuri se aplică pe baza declarației pe propria răspundere a instituției beneficiare, care se depune la organul vamal competent la momentul importului.
ART.III
(1) Taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu completările și modificările ulterioare, nu sunt datorate de către operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale pe perioada stării de alertă în care activitatea desfășurată de aceștia este suspendată, conform prevederilor legale în vigoare.
(2) Pentru anul 2020, prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009, taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc pentru care se prevăd termene de plată trimestriale, respectiv cele prevăzute pentru 25 iunie și 25 septembrie, se modifică, iar operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale care se încadrează în categoriile respective, sunt obligați să declare și să plătească obligațiile aferente care le revin din taxele anuale pentru perioada de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la 31 decembrie 2020, lunar, până cel mai târziu pe data de 25 a lunii în curs pentru luna următoare. Taxele lunare datorate pentru anul 2020 se calculează prin raportare la obligația anuală fracționată la nivel de lună. Pentru data de 25 decembrie 2020, operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale pentru care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 prevede termene de plată trimestriale și care dețin autorizații de exploatare a jocurilor de noroc în vigoare, sunt obligați să declare și să plătească integral obligațiile trimestriale aferente primului trimestru al anului 2021.
(3) În anul 2020, pentru autorizațiile de exploatare a jocurilor de noroc tradiționale în vigoare la data în care activitatea desfășurată de aceștia a fost suspendată pe perioada stării de urgență/alertă și pentru care nu a fost dispusă măsura suspendării, revocării sau anulării autorizațiilor de exploatare, după caz, valoarea taxelor anuale aferente prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 se recalculează prin diminuarea valorii acesteia cu valoarea corespunzătoare numărului de zile în care activitatea a fost suspendată ca rezultat al aplicării măsurilor privind evitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și pentru care legislația în vigoare a stabilit că nu se datorează taxe de exploatare a jocurilor de noroc. La calculul actualizat al taxei datorate se va avea în vedere 360 de zile/an. Operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale sunt obligați să recalculeze, să declare și să plătească valoarea actualizată, după caz, a taxelor anuale datorate. La primul termen de plată operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale sunt obligați să regularizeze obligațiile declarate și să plătească obligațiile care le revin prin depunerea unei declarații rectificative sau a unei declarații care să cuprindă obligațiile actualizate, după caz. În situația în care, pentru autorizațiile de exploatare a jocurilor de noroc tradiționale în vigoare operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale au declarat și plătit obligațiile reprezentând taxe de exploatare a jocurilor de noroc integral, la termenele prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009, la următorul/următoarele termen/termene de plată se va proceda la regularizarea obligațiilor datorate. Sumele rezultate din regularizare pot fi doar pozitive sau cel mult pot avea valoarea zero. În situația în care regularizarea nu este posibilă la primul termen de plată, se va proceda în mod corespunzător la fiecare termen de plată ulterior, până la momentul în care, ca rezultat al regularizării, obligațiile datorate sunt diferite de zero.
(4) Neîndeplinirea obligațiilor prevăzute la alin. (2) și (3) atrage revocarea autorizațiilor de organizare a jocurilor de noroc deținute de operatorii în cauză și plata integrală a obligațiilor care le revin conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009.
ART.IV
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2020 privind unele măsuri fiscale şi modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 260 din 30 martie 2020, aprobată cu completări prin Legea nr. 54/2020, se modifică după cum urmează:
1.Alineatele (11), (2) și (3) ale articolului 1 se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(11) Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum și contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat trimestrial/plății anticipate trimestriale.
(2) Prevederile alin. (1) și alin. (11) se aplică în mod corespunzător și pentru contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare. Acești contribuabili beneficiază de bonificația prevăzută de alin. (1) dacă achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie – 25 iunie 2020 inclusiv și respectiv de alin. (11) dacă achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins, după caz, în perioada 26 iunie – 25 septembrie inclusiv, și în perioada 26 septembrie – 25 decembrie 2020 inclusiv.
(3) Prevederile alin. (1) și alin. (11) se aplică în mod corespunzător și de către contribuabilii care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru impozitul pe profit/plata anticipată trimestrială aferente trimestrelor I, respectiv pentru trimestrele II și III ale anului 2020, determinat pentru activitățile desfășurate, altele decât cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege.”
ART.V
Art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2020 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, precum și pentru modificarea altor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 459 din 29 mai 2020, se modifică după cum urmează:
„Art. III – (1) Termenul prevăzut la art. VII alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 din 21 martie 2020, se prorogă până la data de 25 octombrie 2020 inclusiv.
(2) Termenul prevăzut la art. XIII alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 319 din 16 aprilie 2020, se prorogă până la data de 25 octombrie 2020 inclusiv.”