1.1 C
Timișoara
vineri 27 decembrie 2024

USR a depus astăzi un proiect de Lege vizând prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei

Proiectul, care îl care ca inițiator pe senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi și ai cărui co-inițiatori sunt parlamentarii USR Allen Coliban, George Marussi și Cornel Zainea, își propune să înlocuiască actualul cadru legislativ, care s-a dovedit a fi ineficient.

Actualul proiect legislativ, la care a lucrat o echipă de specialiști cu competențe în multiple domenii, oferă soluții concrete pentru o problemă reală și gravă, care – potrivit studiilor consultate pe parcursul elaborării proiectului – afectează peste 6 milioane de români, dintre care mai mult de 500 000 suferă deja de alergii severe.

„Ceea ce noi am constatat a fost că acele Comisii mixte înființate în baza actualei legi și-au dovedit incapacitatea, lucru care se reflectă inclusiv în numărul și cuantumul foarte mic al amenzilor aplicate la nivel național. Au mai existat și până acum inițiative legislative a căror intenție a fost aceea de a corecta Legea nr. 82/2018 privind combaterea ambroziei, însă toate au fost incomplete și niciuna dintre ele nu a atins problemele de fond identificate în aplicarea legii (de fapt, în cele mai multe cazuri, în neaplicarea acesteia). Propunerile pentru creșterea cuantumului amenzilor nu ar avea niciun efect în contextul în care responsabilitatea aplicării lor revine unei comisii cu număr limitat de membri de la nivel județean, iar amenzile nu sunt însoțite de măsuri concrete de intervenție a autorităților publice pentru distrugerea buruienii. Noi asta propunem, printre altele, să facem: să transferăm responsabilitățile de control de la nivel județean la nivel local”, explică senatorul Nicu Fălcoi.

Propunerea legislativă depusă de USR își propune, practic, să construiască un nou cadru de intervenție, din care vor face parte: elaborarea unui plan pentru combaterea ambroziei, crearea de organisme instituționale dedicate implementării acestuia, atât la nivel central, cât și la nivel local, precum și asigurarea unor instrumente care să faciliteze comunicarea interinstituțională, în scopul eficientizării procesului de implementare a acestui plan.

„Proiectul nostru vine cu mai multe elemente de noutate. Va fi creat un cadru de sancțiuni care vor fi aplicate tuturor persoanelor și instituțiilor care au obligații prevăzute de lege. Și vor fi create niște organisme descentralizate, în locul Comisiilor mixte subdimensionate de la nivel județean. Intervențiile la nivel local vor fi cruciale. Va fi nevoie să se intervină cu măsuri concrete și eficiente, nu doar să se mimeze intervențiile. Și va trebui intervenit cu mijloace și metode multiple de combatere și eradicare, nu așa cum am văzut că se intervine în prezent, numai cu motocoasa și numai pe anumite terenuri pe care se poate intra, în timp ce alte terenuri rămân neatinse, având pe ele culturi în toată regula de ambrozie”, mai spune senatorul Nicu Fălcoi.

Acesta explică și că viitoarele comisii locale vor identifica terenurile și le vor verifica periodic, somând proprietarii, iar unitățile administrativ-teritoriale vor aplica sancțiunile prevăzute de lege și vor interveni pe terenuri, inclusiv pe cele aflate în proprietate privată, acolo unde va fi nevoie, în scopul distrugerii ambroziei.

Spre deosebire de cadrul legal existent, propunerea legislativă inițiată de senatorul USR Nicu Fălcoi prevede și crearea unei hărți interactive GIS, un instrument digital facil și vizibil publicului, unde vor fi înregistrate toate terenurile infestate.

„Alt element nou cu care legea vine îl constituie faptul că vor fi sancționați cu o treime din venitul net lunar încasat chiar conducătorii instituțiilor care au responsabilități în combaterea și eradicarea ambroziei.

Amenzile vor fi date și achitate în nume propriu și nu vor fi plătite din bugetele locale, adică de către noi toți”, mai precizează senatorul Nicu Fălcoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Moș Crăciun a adus cel mai frumos cadou pentru trei familii din Banat

Trei bebeluși s-au născut de Crăciun la maternitatea Bega. Un moment de emoție atât pentru medici și asistente, cât și pentru paciente, fiindcă acesta...

Soborul Maicii Domnului – obiceiuri și tradiții

Pe 26 decembrie, creștinii prăznuiesc Soborul Maicii Domnului, unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc dedicat Fecioarei Maria. Sărbătoarea se referă la...

Citește și :