10.1 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

Bugetarii cu salarii regești cer împrumut ca să ,,treacă” peste pandemie!

Regia autonomă Romatsa, compania de stat cu cel mai bine plătiţi angajaţi din România, vrea să ia un împrumut de 100 de milioane de euro, după ce activitatea a fost afectată din cauză că traficul aerian s-a redus cu circa 90% în urma pandemiei.

Într-un document oficial, Guvernul arată că sectorul aviaţiei este unul dintre cele mai afectate de criza generată de răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2, prin reducerea la nivel european cu aproximativ 90% a traficului aerian comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, iar toate statele caută soluţii de sprijin financiar pentru aeroporturi, transportatori aerieni şi furnizori de servicii de navigaţie aeriană.

De exemplu, pentru Romatsa, nivelul de nerealizare a veniturilor pe anul 2020 se ridică la aproximativ 550 milioane lei. În prezent, Romatsa se finanţează exclusiv din tarifele pentru serviciile de navigaţie aeriană prestate, cele mai mari venituri fiind cele obţinute din tarifele de rută, colectate de Eurocontrol, afirmă Executivul.

„Situaţia economico-financiară a Romatsa este afectată atât de scăderea traficului aerian, cât şi de acceptarea de către majoritatea statelor membre Eurocontrol a solicitării companiilor aeriene de a fi amânate plăţile pentru serviciile de navigaţie aeriană prestate în perioada februarie – aprilie 2020, chiar dacă România a votat împotrivă. Astfel, aceste sume urmează a fi încasate eşalonat în perioada noiembrie 2020 – august 2021”, arată Guvernul.

De asemenea, statele membre au aprobat propunerea Eurocontrol de a fi mandatată să contracteze un credit care să acopere necesarul de finanţare aferent acestei amânări şi care să asigure un minim de 51% din costurile furnizorilor de servicii de navigaţie aeriană din Europa.

Totuşi, nu sunt încă stabilite condiţiile de contractare a acestui credit, modalitatea de rambursare şi, ceea ce este mai important, corelarea costurilor generate de credit cu Schema de performanţă şi tarifare care reglementează serviciile de navigaţie aeriană în conformitate cu Regulamentul UEde instituire a unui sistem de performanţă şi de tarifare în cadrul cerului unic european.

Guvernul susţine că obiectivul principal al Romatsa în contextul actual îl reprezintă asigurarea continuităţii furnizării serviciilor de navigaţie aeriană de către regie, cu menţinerea tuturor condiţiilor de siguranţă.

„În acest sens au fost adoptate o serie de măsuri de raţionalizare şi prioritizare a cheltuielilor şi plăţilor în această situaţie excepţională, printre care amintim reanalizarea şi reducerea semnificativă a planului de investiţii (peste 50%) şi a celui de achiziţii aferent perioadei aprilie-decembrie 2020, suspendarea deplasărilor externe şi interne pe perioada nedeterminată, suspendarea/amânarea angajărilor/avansărilor/promovărilor, cât şi a unor drepturi/beneficii de natura drepturilor de personal”, arată documentul Guvernului.

Cu toate acestea, în urma efectuării proiecţiilor financiare în noile condiţii, se constată că impactul acestor măsuri asupra rezultatelor financiare şi a cash-flow-ului regiei este limitat, potrivit Executivului.

Drept urmare, Guvernul susţine că, în condiţiile utilizării tuturor rezervelor financiare ale Regiei, inclusiv lichidarea titlurilor de stat scadente în anul 2021, Romatsa ar putea asigura, în funcţie de valoarea la care vor fi vândute acestea, finanţarea cu dificultate a continuităţii furnizării serviciilor de navigaţie aeriană până la finalul lunii august 2020.

„În acest context, având în vedere că în conformitate cu ultima prognoză de trafic, transmisă de Eurocontrol la sfârşitul lunii aprilie, estima de nerealizare a veniturilor pe anul 2020 se ridică la aproximativ 550 milioane lei, pentru identificarea unei soluţii de finanţare a activităţii Romatsa, care să nu pună presiune pe bugetul de stat (cum ar fi în cazul unei subvenţii), în data de 16.04.2020 Regia a transmis solicitări către 6 instituţii bancare din România (Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CEC Bank, BCR, EximBank, BRD), pentru oferte preliminare cu privire la condiţiile necesare contractării unei linii de credit în valoare de aproximativ 100 milioane euro, luând în calcul şi o posibilă garantare de către stat a creditului”, arată Executivul.

Potrivit Guvernului, lipsa intervenţiei urgente a statului român în soluţionarea problemelor economico-financiare ale Romatsa, corelată cu situaţia disponibilităţilor Regiei, poate avea consecinţe negative asupra stabilităţii financiare a Regiei, cu posibile repercusiuni asupra asigurării continuităţii prestării serviciilor de navigaţie aeriană în spaţiul aerian naţional, în condiţii de siguranţă.

„Având în vedere cele expuse, pentru asigurarea continuităţii activităţii de furnizare a serviciilor de navigaţie aeriană în spaţiul aerian naţional, conform obligaţiilor asumate de România prin Convenţia privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago la 7 decembrie 1944, propunem ca Guvernul României să susţină şi să faciliteze obţinerea de către Romatsa de la Eximbank a unei linii de credit garantată integral şi cu dobânda şi celelalte costuri subvenţionate de statul român care să permită acoperirea deficitului de finanţare estimat până la sfârşitul anului 2020”, conchide Guvernul.

Cel mai bine plătiţi angajaţi din România Romatsa are cel mai bine plătiţi angajaţi din România, cu un salariu mediu de 21.800 de lei net/lună în anul 2017.

Date mai recentă arată că salariul mediu brut lunar înregistrat de Romatsa pe parcursul anului 2018 era de aproape 38.000 lei, potrivit unei analize a economistului Iancu Guda.

Acest venit este de şapte ori mai mare decât media înregistrată la nivel naţional şi cu 30% peste nivelul din 2014. Astfel, cheltuielile de personal pentru cei aproximativ 1500 de angajaţi au crescut de la 522 milioane lei (2014) la 704 milioane lei (2018), reprezentând aproape 80% din toate veniturile acestei companii.

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA este o regie autonomă care deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian în România. A fost înfiinţată în anul 1991 şi se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia din fruntea PSD. Ce va urma la vârful partidului, după rușinea de la alegerile prezidențiale

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, le-a spus luni dimineața mai multor lideri PSD că demisionează din fruntea partidului după ce numărătoarea oficială a indicat că...

Cine va fi președinte? Rezultatele de azi-noapte, dar și declarațiile celor doi candidați rămași în Turul doi

A fost o răsturnare incredeibilă de situație în urma alegerilor de azi-noapte. Candidatul independent Călin Georgescu a reușit să obțină majoritatea de voturi, urmat...

Citește și :