Spitalul Județean din Deva este al doilea, după cel din Suceava, care are conducere militarizată, după ce managerii au demisionat în urma conflictului cu cadrele medicale. HotNews.ro a stat de vorbă cu medici de la acest spital, care au povestit cum s-a ajuns în această situație, cum s-au trezit în carantină pentru două săptămâni, cu jandarmii la poartă, și cum au fost nevoiți să se descurce cu echipamente de preotecție sumare: câte o pereche de mănuși și o pelerină pentru vizitatori.
„Doar plecăciuni la televizor pentru cadrele medicale nu ne ajută, nu ne protejează nici pe noi, nici pe pacienți și nici pe familiile noastre”, afirmă unul dintre medici.
Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență din Deva, din secțiile Interne, Pneumologie și Ginecologie, au relatat pentru HotNews.ro cum s-au trezit „în război mondial” fără să aibă echipamente sau „o organizare minimă”.
Ei cred că principala problemă pornește de la decizia de a transforma spitalul, încă de la începutul crizei, în unitate medicală exclusiv COVID, deși este singurul din județ care poate asigura urgențele pentru celelalte patologii. De exemplu, Sptialul Județean de Urgențe din Deva este singura unitate din județul Hunedoara care are secții de neurochirurgie sau neonatologie.
„Una din marile probleme a fost această carantină, cu jandarmii la poartă. După ce s-a luat această decizie, au rămas în spital în jur de 100 de cadre medicale, unele infectate. Așa s-a răspândit boala. S-au infectat medici și asistenți de la ATI, Infecțioase și Interne și au devenit pacienți în spital. Unii s-au vindecat, alții sunt încă sunt sub tratament. Am colegi foarte buni profesioniști, care mi-au spus că sunt deciși să părăsească sistemul, din cauza modului în care au fost umiliți de conducere, care i-a ținut închiși cu jandarmii la poartă, fără circuite speciale, fără echipamente. Unii și-au angajat deja avocați”, a spus pentru HotNews.ro medicul pneumolog Ion Petrui.