4.1 C
Timișoara
sâmbătă 30 noiembrie 2024

Julie, 16 ani, este cea mai tânără victimă a coronavirusului din Franţa. Cum a evoluat boala

O adolescentă de 16 ani a fost ucisă de COVID-19 în Franţa. Mărturia şfâşietoare a mamei ei: „Avea doar o tuse”.

„Nu vom primi niciodată un răspuns”, spune mama ei. La vârsta de 16 ani, Julie A. a murit de coronavirus la Paris, devenind cea mai tânără victimă franceză a pandemiei, despre care se crede că afectează în principal persoanele în vârstă sau vulnerabile, relatează L’Express.

„Este un moment de netrăit”, spune Sabine, mama fetei. Vorbind cu viteză maximă, ea evocă „şocul pierderii unui copil”, „sensul vieţii”, obligaţia de a „continua”.

„Ar fi trebuit să avem o viaţă clasică”, spune ea, contactată telefonic de AFP, joi, la domiciliul său din suburbiile Parisului. „Avea doar o tuse”, repetă Sabine. O tuse mică, benignă, care a apărut acum o săptămână, pe care a încercat să o trateze cu sirop, plante şi inhalaţii.

Sâmbătă, Julie începe să simtă dificultăţi de respiraţie. „Nimic înspăimântător, îi era greu să-şi tragă răsuflarea”, îşi aminteşte mama ei. Apoi vin crizele de tuse, care o împing luni să-şi ducă fiica, fără probleme de sănătate deosebite, la medic.

Medicul generalist găseşte o insuficienţă respiratorie „acceptabilă”. El decide să cheme ambulanţa, în cele din urmă pompierii sunt cei care sosesc. Costume complete, măşti, mănuşi, „ca din filmele SF”, spune mama. Ei o duc pe fată, purtând o mască de hârtie pe sub masca de oxigen, la cel mai apropiat spital, în Longjumeau, Essonne.
Sabine se duce acasă. Când sună la spital puţin mai târziu, i se spune despre o tomografie, o opacitate pulmonară, „nimic grav”. Un test la Covid-19 este în curs de desfăşurare. Dar în timpul nopţii, Julie, care suferă acum de insuficienţă respiratorie, este transferată la Spitalul de Copii Necker din Paris. Încă două teste la Covid-19 sunt în curs de desfăşurare.

„Mă doare inima”

Julie este internată în terapie intensivă marţi. Este instalată într-o cameră mică, cu ursuleţi pictaţi pe pereţii albaştri. „La 16 ani, mergi încă la pediatrie, eşti tânăr”, spune Sabine. Când vine pentru a-şi vizita fiica după-amiaza, aceasta este anxioasă, vorbeşte, dar oboseşte rapid: „Mă doare inima în piept”, spune ea.

Dar rezultatele ultimelor două teste de Covid-19 aduc veşti bune: negativ. „Deschidem uşa dormitorului, asistentele nu mai pun echipament special, doctorul ridică degetul mare pentru a-mi spune că totul este în regulă”, spune Sabine. Julie pare să fi evitat ce e mai rău. E târziu, Sabine pleacă acasă, promite că se va întoarce a doua zi.

Târziu în noapte, un apel: rezultatul primului test făcut la spitalul din Longjumeau tocmai a sosit, Julie este pozitivă la Covid-19 şi starea ei se deteriorează, trebuie să fie intubată. „Nu-ţi vine să crezi. Credem că s-au înşelat. Şi de ce aceste rezultate vin atât de târziu?”, întreabă Sabine. „Încă de la început, ni s-a spus că virusul nu afectează tinerii. Am crezut asta, ca toţi ceilalţi”, spune Manon, sora mai mare a lui Julie.

„Într-o oră”

În jurul orei 0:30, un alt apel telefonic: „Veniţi, repede!” „Atunci m-am panicat. Sunt cuvinte care te fac să înţelegi”, explică Sabine. Potrivit directorului general al Sănătăţii, profesorul Jérôme Salomon, care a anunţat moartea fetei joi seara, Julie a fost victima unei forme severe a virusului „extrem de rară” la tineri. „Era deja cenuşie”, spune Sabine.
Când a ajuns la spital cu fiica ei cea mare în jurul orei 01:00, miercuri, Julie a murit deja. Îi atinge mâna, „pielea ei era călduţă încă”, îşi aminteşte ea. Sora ei îi mângâie fruntea. Şi apoi, imediat, li se spune că nu o vor mai vedea niciodată, protocolul în vremuri de epidemie este strict. „Tot ce ţi se poate spune, într-o singură oră…” spune Sabine.

De asemenea, este imposibil să recupereze lucrurile fetei, totul trebuie ars. Cu greu, reuşesc să păstreze un lănţişor de botez, o brăţară. Corpul lui Julie e în camera mortuară de la spitalul Necker. Nu va fi eliberat înainte de înmormântare, în câteva zile. Ca măsură de precauţie, nu va fi nici o ceremonie, doar zece persoane vor fi prezente la cimitir.

„A trebuit să aleg între cei dragi, care va fi acolo”, spune Manon. „Chiar în ziua morţii ei, trebuia deja să alegem un sicriu.” Acesta va trebui să rămână închis, iar Julie „nu va fi machiată, nici îmbrăcată, nu avem dreptul”, spune sora ei. „Este greu de înţeles”, spune ea, aproape odată cu mama ei.

Potrivit ultimului bilanţ, 1.696 de decese de Covid-19 au fost înregistrate în spitalele din Franţa de la începutul epidemiei. De joi seara, pe burtierele de la televiziuni circulă în buclă informaţia că o fată de 16 ani a murit de coronavirus. „Este oribil, pentru că ştiu că este vorba de copilul meu”, spune Sabine.
Sursa:Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Unul dintre liderii PSD Timiș, mai bogat cu aproape 1 milion de euro!

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, cumpără un teren de la fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, operațiune care extinde proprietatea...

Revoluția digitală în asistența medicală, dezbătută la Universitatea Politehnica Timișoara în cadrul EFMI STC 2024

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 27-29 noiembrie 2024, Conferința Federației Europene pentru Informatică Medicală, EFMI STC 2024, eveniment...

Citește și :