România se confruntă cu o situație fără precedent. Coronavirusul a ajuns în țara noastră și în Timiș, însă o altă criză mondială poate pune autoritățile din vestul României pe jar. Este așteptat un nou val de migranți, iar țările pe unde transfugii ar putea ajunge în Occident încep să închidă granițele și să limiteze acordarea azilului de teama virusului COVID-19. Care este situația în Europa, în lume și, în special, în Banat vă explicam în rândurile de mai jos.
Coronavirusul, răspândire și măsuri de protecție
Coronavirusul a ajuns, prima dată în Timiș, la finalul săptămânii trecute. O femeie care călătorise într-o regine cu focar de COVID-19 din Italia și a prezentat simptome s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Imediat, medicii au internat-o într-un salon special și i-au recoltat probe de sânge. Verdictul a fost clar: infecție cu noul virus.
Imediat, autoritățile au intrat în alertă. Au căutat toți oamenii care au stat în preajma femeii în aeronava cu care aceasta a venit din Italia. Au fost izolate și testate toate persoanele cu care a intrat în contact, inclusiv personalul de bord. Toți se simt bine. Chiar și pacientul zero din Timișoara a avut simptome obișnuite unei infecții respiratorii: tuse, fără febră mare.
Au apărut apoi, la începutul acestei săptămâni, alți trei suspecți de infecție cu coronavirus. Toți fuseseră în Italia, în zona Lombardia sau în Bergamo.
Numărul persoanelor aflate în izolare la domiciliu este însă în creștere. La nivelul județului Timiș, sunt aproape 500 de persoane izolate la domiciliu și monitorizate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a Județului Timiș. Nu sunt persoane care să necesite carantină.
„În vederea implementării măsurilor stabilite de Ministerul Sănătății pentru controlul și prevenirea infecției cu noul Coronavirus (COVID-19), Direcția de Sănătate Publică Județeană Timiș monitorizează, în punctele de trecere frontieră, fluxul de turiști care vin din zone (actualizate la data de 02.03.2020) cu risc de infecție, după cum urmează: persoanele care vin din zona roșie vor intra în carantină timp de 14 zile, în spații special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România.
Zona roșie:
— China continentală: Provincia Hubei (inclusiv orasul Wuhan), orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiang;
— Italia: Regiunea Lombardia: Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano; Regiunea Veneto: Vo Euganeo;
— Coreea de Sud: Daegu (oraș), Cheongdo (județ).
Persoanele care vin din zona galbenă intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.
Zona galbenă:
— alte provincii/orașe din China continentală;
— alte localități din Regiunea Lombardia și Regiunea Veneto, Regiunea Emilia-Romagna;
— alte județe și localități din Coreea de Sud, Iran.
COVID-19 a ajuns și în Banatul Montan. Astfel, în Caraș-Severin sunt izolate la domiciliu aproape 60 de persoane.
Potrivit DSP Caraș-Severin, izolații sunt răspândiți astfel: Reșița — 13, Caransebeș — 10, Eftimie Murgu — 1, Armeniș — 1, Teregova — 2, Anina — 4, Cornea — 1, Feneș — 1, Lăpușnicul Mare — 1 (spitalizat din 27.02.2020 la SJU Reșița, unde i s-au recoltat probe pentru COVID-19 — rezultat negativ), Oravița — 5, Șoșdea — 3, Bocșa — 4, Comorâște — 1, Băile Herculane — 2, Câmpia — 4, Mehadia — 1, Moldova Nouă — 1, Prigor — 1.
Șase persoane au ieșit deja din izolare, după ce testele lor au fost negative și nu au prezentat simptome. Nici în acest județ nu s-a pus problema carantinării vreunui suspect.
În Arad, autoritățile au în evidență peste 100 de persoane. La începutul săptămânii, 91 erau izolate la domiciliu, plus 43 de membri din familiile lor. Nu sunt în județ suspiciuni de infectare sau persoane aflate în carantină.
COVID-19 afectează activitatea mai multor instituții
Răspândirea rapidă a COVID-19 limitează activitatea mai multor instituții. Astfel, la Serviciul de Probațiune Timiș nu se vor mai desfășura unele activități pentru ca angajații să fie la adăpost.
„Începând cu data de 28.02.2020, Serviciul de Probațiune Timiș nu va mai desfășura activități specifice (evaluare, supraveghere, programe de reintegrare socială) cu persoanele din evidență care au călătorit sau vor călători în afara ori din afara granițelor țării, într-un interval de 30 de zile anterior datei fixate pentru întrevedere, indiferent de țara de destinație ori de proveniență sau de mijlocul de transport utilizat”, au transmis reprezentanții instituției.
Persoanele aflate în evidența Serviciului de Probațiune Timiș pot anunța situațiile privind deplasarea la numerele de telefon: 0256 293 603, 0739 012 767, 0726 761 007, 0726 760 985, sau la adresa de e-mail: probatiune.timis@just.ro. Acestora li se va solicita transmiterea unei declarații scrise privind deplasarea, prin fax (0256 293 603) sau prin e-mail (probatiune.timis@just.ro).
Reluarea activității în regim normal se va dispune ulterior, prin decizia directorului general. Până la reluarea activității în regim normal, persoanele supravegheate pot transmite prin fax (0256 293 603) sau prin e-mail (probatiune.timis@just.ro) orice documente specifice procesului de supraveghere.
Zboruri Timișoara – Italia, anulate
Epidemia de coronavirus din Italia limitează numărul curselor aeriene România – Italia. Sunt afectate și zborurile din Timișoara spre orașele italiene unde sunt focare de coronavirus.
Astfel, de pe Aeroportul Timișoara vor decola mai puține avioane, în perioada următoare, spre cinci destinații italiene: Milano/Bergamo, Bologna, Bari, Roma și Trevisto.
„Wizz Air a anunțat că își modifică programul de zbor din cauza cererii în scădere pe rutele din Italia ca urmare a epidemiei de virus COVID-19, rezultatul fiind un număr important de anulări pe anumite rute spre nordul țării în perioada 11 martie – 2 aprilie 2020. În acest interval a fost redusă aproximativ 60% din capacitatea de zbor spre Italia. Programul de zbor revine la normal după 2 aprilie 2020”, a transmis compania aeriană.
Pasagerii cu rezervări afectate de această modificare sunt informați, în mod automat, cu cel puțin 14 zile înainte de data călătoriei și li se oferă alternative de zbor pe alte rute, în cele mai apropiate date posibil. Clienții care au făcut rezervări direct, prin intermediul wizzair.com sau prin aplicația pentru mobil, vor primi o notificare prin e-mail, în care li se oferă modificarea gratuită a rezervării, rambursarea integrală a banilor achitați sau 120% din suma plătită sub formă de credit de companie.
Termoscanere și containere pentru izolare și o eventuală carantină
Consiliul Județean Timiș ia măsuri concrete în eventualitatea în care va fi instituită carantina în județ. A achiziționat 5 containere și 11 termoscanere. Acestea au costat 350.000 de lei.
„Granițele din vest sunt, în această perioadă, sub amenințarea virusului COVID-19. După discuțiile avute în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, Consiliul Județean Timiș a hotărât cumpărarea a 5 containere duble, cu chicinetă și baie, care vor fi amplasate în 6 puncte de frontieră și Aeroportul Timișoara, și în care vor fi izolate persoanele care vin în România și prezintă suspiciune de infectare cu coronavirus. În plus, am hotărât să achiziționăm și 11 termoscanere, ce vor fi distribuite de urgență în punctele de trecere a frontierei”, a declarant Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Măsuri (ne)luate în transportul public
Autoritățile trebuie să ia măsuri de prevenție împotriva răspândirii virusului chinezesc. Dacă la granițe și la Aeroportul Timișoara angajații, polițiștii de frontieră și medicii poartă măști și mănuși de protecție, personalul CFR se bucură doar de dezinfecția trenurilor.
Am discutat cu unii angajați ai Căilor Ferate Române, iar aceștia ne-au spus că nu au primit măști sau dezinfectante pentru mâini. Acestea nu există în trenuri, gări sau în locomotivele conduse de mecanici. Oamenii spun că își pun sănătatea în pericol. Măsurile din trenuri trebuie luate de CFR Călători, care gestionează materialul rulant al companiei.
Totuși, CFR SA a luat unele măsuri.
„CFR SA a demarat încă din data de 25 februarie CAMPANIA DE INFORMARE PUBLICĂ în GĂRI și în mediul online, cu tema: Măsurile necesare de igienă și protecție în vederea prevenirii infecției cu noul tip de virus COVID-19.
CAMPANIA DE INFORMARE PUBLICĂ a călătorilor, demarată încă din data de 25 februarie 2020 de CFR SA, constă în:
— expunerea în stațiile de cale ferată a afișelor educative de prevenţie a infecţiei cu coronavirus;
— difuzarea unui MESAJ DE INTERES PUBLIC, în stațiile de cale ferată și în mediul online, privind măsurile de prevenire și limitare a eventualelor îmbolnăviri cu noul coronavirus, transmise de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății;
— notificarea tuturor agenților economici cu care sucursalele regionale au în derulare contracte de prestări servicii pentru salubrizare, dezinfecție sau care au închiriate grupurile sanitare să întreprindă demersurile necesare privind luarea tuturor măsurilor necesare de prevenire a infecțiilor cu coronavirus”, a transmis CFR SA.
În Gara de Nord din Timișoara situația nu este cea mai fericită, dar nici cea mai gravă. Există toalete deschise non-stop (pentru care se percepe taxă), este apă curentă pentru și săpun. De asemenea, a fost instalat un aparat de uscare rapidă a mâinilor. Din păcate, igiena în toalete lasă de dorit. Mirosul din cabine este greu de suportat și WC-urile sunt murdare.
În mijloacele de transport în comun din Timișoara nu au apărut încă aparate de dezinfectat. Administrația orașului de pe Bega anunțase, la finalul săptămânii trecute, că va cumpăra asemenea dispozitive. Ele nu erau instalate, marți, când am verificat și noi situația.
Migranții, un nou pericol?
Regiunea noastră se va confrunta cu o nouă problemă: migranții. Iar asta după ce președintele Turciei a anunțat că deschide granițele. Astfel, milioane de oameni care au ajuns în taberele din Turcia vor lua drumul Europei. Fenomenul e în desfășurare, iar incidentele de la granițele cu Grecia sau Bulgaria nu au întârziat să apară.
„Numărul oamenilor care au plecat către Europa este de sute de mii de când am deschis granițele. Și va crește! Acest număr va ajunge la milioane, în curând”, a amenințat Recep Erdogan, într-un discurs rostit la Ankara.
Unii specialiști spun că este doar o manevră a lui Erdoggan pentru a cere mai mulți bani Uniunii Europene pentru a gestiona criza migranților. Însă aceștia oricum nu vor să rămână în Turcia, așa că își vor croi drum spre Occident. O rută este prin Grecia și una prin Bulgaria, dar România se află exact la mijlocul acestor căi.
Ambele guverne, al Greciei și al Ungariei, au anunțat că vor face tot ce este necesar pentru a-și proteja granițele împotriva valului de migranți. Premierul grec a declarat că siguranța națională poate fi pus în pericol nu numai de numărul mare de oameni care vor să intre în țară, dar și de migranții care vin Iran, zonă unde au început să se înmulțească cazurile de infecție cu coronavirus.
Și premierul ungar a declarat că țara sa nu mai acceptă cereri de azil politic din același motiv. Asta nu-i împiedică pe migranți să forțeze granițele. Guvernul turc susține că a lăsat peste 75.000 de migranți să treacă frontiera spre Uniunea Europeană. Au fost ciocniri între imigranți și forțele de ordine la granița dintre Turcia și Grecia, țară prin care refugiații încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.
România va trebui să-și consolideze granițele cu Ungaria și Serbia. Oricum, zilnic, polițiștii de frontieră anunță căutarea a zeci de migranți, numărul acestora fiind în creștere în ultima perioadă.