Ultimele rapoarte ale autorităților din Timiș arată că, miercuri, 14 preșcolari și alți 32 de elevi și 3 profesori erau bolnavi de gripă. Prezența coronavirusului nu a fost confirmată încă în județ, dar situația a impus o ședință de urgență la nivelul Prefecturii.
Astfel, mircuri, prefectul Liliana Oneț a condus o ședință la care au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș, Inspectoratului Școlar Județean Timiș și Primăriei municipiului Timișoara și Aeroportului Internațional Timișoara în cadrul căreia au fost abordate două teme și anume gripa sezonieră și măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus.
În cadrul întâlnirii a fost prezentat faptul că, în conformitate cu metodologia elaborată de Ministerul Sănătății, de la începutul sezonului gripal au fost întreprinse măsurile necesare de prevenție și au fost distribuite 21.860 de doze de vaccin antigripal pentru grupele de populație considerate la risc. Până la ora actuală, au fost raportate un număr de 138 de gripe clinice (din care 41 în unitățile școlare) cu 28 de internări și 4 cazuri de SARI (sindrom respirator acut). Împreună cu Inspectoratul Școlar Județean a fost instituit un sistem de supraveghere a îmbolnăvirilor care presupune un triaj zilnic al elevilor. Totodată, s-a decis ca în cazul în care apar mai mult de trei cazuri într-o colectivitate (clasa de școală sau grupă de gradiniță) sau dacă peste 20% din elevi sau preșcolari lipsesc fiind bolnavi să se suspende cursurile. Până la ora actuală nu au fost astfel de cazuri.
Există o permanentă legatură între Direcția de Sănătatea Publică, Inspectoratul Școlar și spitale pentru monitorizarea cazurilor de îmbolnăviri gripale. S-a impus, totodată, restricționarea vizitelor în spitale, iar vizitatorii primesc echipament de protecție (măști) și se impune dezinfectarea lor. Trebuie precizat că, la ora actuală, nu este epidemie de gripă.
În ceea ce privește noul coronavirus, la nivelul Aeroportului Internațional Timișoara s-au luat măsuri suplimentare, călătorii care vin din zonele de risc sunt consultați, în cazul în care prezintă simptome, și există o evidență clară a lor. Referitor la grupul de muzicieni de la Filarmonica Timișoara, aceștia se află, în continuare, sub monitorizare la domiciliu, până în data de 4 februarie.
Totodată, prefectul Liliana Oneț a cerut Direcției de Sănătate Publică să facă o informare continuă a populației, în ceea ce privește măsurile de prevenție , mai ales unde sunt colectivități de copii (sali de sport, bazine, locuri de joacă), inclusiv la nivelul vămilor terestre de la nivelul județului Timiș. În plus, în cazul în care există companii care au schimburi de experiență sau alte întâlniri de afaceri cu cetățeni din zonele de risc, sfatul este să se anunțe de urgență Direcția de Sănătate Publică.