Președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat pentru a doua oară de când a fost ales la Timișoara, în această seară. Scopul vizitei a fost participarea la ceremonia de deschidere a conferinței „Diaspora și prietenii săi”, organizată în premieră în afara Capitalei. La eveniment participă 800 de cercetători români din 35 de țări de pe patru continente.
Klaus Iohannis a susținut un discurs de aproape 30 de minute, în care a făcut mai multe precizări cu privire la deplasările externe des criticate, dar și la adresa Guvernului României. Președintele României a declarat, la începutul discursului, că îi face plăcere să vină la Timișoara pentru că „este un loc special, aici s-a respirat pentru prima dată aerul libertății„.
„Președintele trebuie să fie un factor de echilibru cât mai puternic și tocmai de aceea nu am răspuns provocărilor lansate. Dar absența mea din arenă nu înseamnă neimplicare. Vreau să îi asigur pe românii din țară și din străinătate că președintele lor îi vede, îi aude și le cunoaște problemele. Sunt și voi rămâne un președinte mediator și implicat, iar determinarea de a duce programele promise până la capăt este la fel de fermă ca în prima zi de mandat„, a explicat președintele României.
Klaus Iohannis a mai precizat că știe că vorbește puțin, pentru că „așa sunt eu„, dar de data aceasta, la Timișoara a ales „să vorbesc mai mult decât de obicei, pentru că mă aflu într-un loc special„. Președintele României a mai afirmat, în ceea ce privește criticile aduse pentru deplasările externe frecvente, că „greșit, nu am călătorit prea mult. În orice loc am fost, am avut relații de reînnodat și lucruri de pus la punct, dar nici aici lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Am arătat peste tot că România este o țară de încredere. Efectele unor astfel de vizite nu se văd imediat„.
Klaus Iohannis a mai precizat că românii pot observa faptul că „nu mai există răfuieli zilnice ale președintelui cu premierul, la fel cum se întâmpla în trecut, există mai multă înțelegere” și a adăugat că deși se spune că noul Guvern este al președintelui, de fapt, acesta este al „României. A fost o soluție până la alegerile din acest an, generată de o situație de criză. Sunt lucruri care mă nemulțumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolvă în scena publică„.