La încheiere de an, așa cum este firesc, Camera cde Comerț, Industrie și Agricultură Timiș trage o imaginară linie sub lista de activități ce au marcat activitatea de la trecutul bilanț.
Joi a avut loc odată cu aceast eveniment și un altul de o factură deosebită. Oaspetele de onoare al CCIAT a venit tocmai de peste Ocean pentru a strânge relațiile de colaborare cu mediul de afaceri timișean. Este vorba de binecunoscutul Ștefan A. Minovici președinte al Consiliului de Afaceri Româno-American (RABC) un puternic susținător în plan economic, dar și politic al României la Washington.
Așa cum a arătat Florica Chiriță, președintele executiv al CCIAT, de-a lungul timpului au fost o seamă de contacte materializate prin misiuni economice ale zonei noastre în Statele Unite. Dar rezultatele nu au fost deloc încurajatoare până acum. Dar de la vizita din vară și contactarea domnului Minovici lucrurile s-au schimbat în bine. Au fost suficiente două ore de discuții serioase cu delegația română în care meritul principal l-a avut Stana Stoianov, director la Departament Relații Economice cu Mediul de Afaceri, pentru a stârni interesul părții americane reprezentate de domnul Minovici, și de a trece la materializarea unor idei de afaceri.
Un prim pas a fost făcut ieri, când a fost semnat protocolul de colaborare între cele două părți.
Unul dintre primele proiecte ce deja prinde contur este construirea unui spital american în Timișoara. Va fi unul din primele de acest fel de la noi din țară. Se va axa pe patru mari specializări, deficitare în cererea de ofertă medicală de la noi. Conceptul este simplu și pragmatic. Se insistă pe un tratament intensiv și supraspecializat cu o perioadă de spitalizare foarte scurtă.
Au mai fost, în timp, astfel de tentative din partea președintelui RABC de a se implica în construirea de spitale în București, dar legile și birocrația de atunci au blocat inițiativele. Se pare că, acum, șansele concretizării sunt reale și cu ajutorul autorităților locale. Iar optimismul doamnei Chiriță și al domnului Minovici sub fundamentate. Ștefan Minovici este descendentul celebrei familii de medici Minovici care a pus bazele medicinei legale de la noi din țară. Este cunoscut în USA pentru implicarea și rezolvare de proiecte din cele mai varii domenii, ce se întinde de la apărare națională și până la proiecte din domeniul sănătății, mediu, infrastructură.
Iar despre spitale se poate spune că a mai avut astfel de planuri în derulare. La începutul anilor `90, a mai făcut lobby pentru a ajuta România de a intra în structura NATO și de a strânge relațiile româno-americane, mai cu seamă în domeniul colaborării militare.
„La ora actuală, România, dacă ar avea 10 ori 15 spitale ca cel care se va construi aici, tot ar mai avea un deficit de astfel de unități,” susține Ștefan Minovici.
Etapa propriu zisă de construire nu ar trebui să dureze mai mult de un an sau un an și jumătate.
În rândurile ziarului nostru vom mai reveni și cu un interviu mai amplu cu omul de afaceri de origine din București, care dorește să se implice în Timișoara.