Recent, primarul Nicolae Robu s-a arătat nemulțumit de starea clădirilor vechi din oraș, care reprezintă o mărturie a trecutului. Marea majoritate a acestora arată destul de jalnic și nu se încadrează deloc la fața unui oraș cu pretenții. La această concluzie târzie a ajuns și municipalitatea.
Dacă, timp de mulți ani, sau chiar decenii, autoritățile s-au complăcut în a ridica din umeri, acum au trecut la amenințări mai discrete sau altele mai pe față, la adresa proprietarilor care nu încep o renovare sau nu o termină până la o dată limită impusă. Nu încape îndoială că ceva trebuie făcut. Și cu destul de mare iuțeală.
Dar politicienii din alte grupări decât a primarului contestă modalitatea de a impune unele măsuri. Din partea formațiunii USR Timișoara, Ovidiu Merean ia poziție față de ce crede a fi un abuz.
„Domnul Nicolae Robu a trimis recent un mesaj belicos proprietarilor de clădiri istorice din Timișoara: „Cine nu a început deja să-și reabiliteze clădirea încât lucrările să poată fi finalizate până la data de 31.10.2020, va fi amendat, începând de acum, în fiecare săptămână și, în plus, pus la impozit de 6 ori mai mare!” Putem observa cum domnul primar a devenit un real protector al clădirilor istorice (mai puțin cu fostul Liceu de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar Județean). Pe lângă pedepse, Primăria Timișoara ar fi trebuit deja să-i sprijine pe proprietarii clădirilor istorice, să nu ajungem în situația în care să li să ceară să facă în 10 luni ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani. Obținerea tuturor avizelor și a autorizației de construire durează în medie 6 luni și lucrările de construcție nu pot începe până la 1 martie din cauza condițiilor atmosferice. Așadar amenințările domnului Robu sunt doar vorbărie goală, termen limită fiind absurd, imposibil de atins”, spune oficialul USR.
Dar de ce am ajuns în această situație? Ce pași are de făcut un proprietar în momentul în care dorește să-și reabiliteze imobilul istoric? Cum îl sprijină Primăria Timișoara, în orașul cu cel mai mare număr de clădiri de patrimoniu din România? Ce-i de făcut să reabilităm mai cu spor clădirile istorice din Timișoara?
Am încercat să răspundem la aceste întrebări în articolul publicat pe site-ul nostru.
doar atit : ORADEA