Un liceu din Constanţa e modernizat de câţiva ani ani din banii părinţilor. Mai mulţi părinţi s-au săturat să strângă bani pentru igienizarea şi reabilitarea sălilor de clasă unde învaţă copiii lor şi au hotărât să facă publică povestea. „Dacă vor să facă, să facă”, spune directorul şcolii.
Din cauza lipsei fondurilor alocate de stat, părinţii se văd nevoiţi să investească an de an pentru condiţiile copiilor, însă acest lucru creează divergenţe între părinţi şi uneori chiar duce la stigmatizarea unora dintre elevi. Nu toţi au banii necesari pentru reparaţiile sălilor, fapt care provoacă discuţii nenumărate.
Mediafax a intrat în posesia unor discuţii de pe un grup de Whatsapp al părinţilor unor elevi de la Colegiul Naţional de Artă „Regina Maria” din Constanţa, unde sunt expuse toate aceste situaţii şi mai mulţi părinţi, sub protecţia anonimatului, au relatat întreaga poveste.
„Nu ne dorim ca ai noştri copii să fie stigmatizaţi cum a fost fetiţa de la Liceul Traian care a refuzat să plătească fondul şcolii”, şi-au argumentat părinţii dorinţa ca până şi clasa din care fac parte copiii lor să rămână anonimă.
Se vorbeşte despre suma de 100 de lei pe care fiecare părinte trebuie să o dea pentru cumpărarea unei table magnetice, a unui retroproiector şi pentru zugrăvirea sălii de clasă.
În discuţii se observă că unii părinţii au rolul clar stabilit de „coordonatori” ai colectării şi direcţionării banilor strânşi de la elevi. De cele mai multe ori aceştia sunt şi cei care au iniţiativa renovării şi mobilării claselor şi îşi argumentează decizia în faţa celorlalţi părinţi invocând profesorii care spun că sunt necesare diferite investiţii:
„În primul rând, după cum am mai spus clasa are nevoie de un retroproiector. Suntem totuşi în 2019, iar tehnologia este la un nivel mai avansat deci în «consecinţă» trebuie şi noi să ne adaptăm. Sunt profesori care consideră că este de ajutor un material de acest gen pentru ca ora să fie mai interactivă. În al doilea rând, copiii şi-au exprimat dorinţa de a renova şi de a înfrumuseţa noua sală de clasă deoarece urmează să stea acolo pentru următorii 3 ani. Pentru început este nevoie de draperii, nu doar pentru confortul lor, dar şi pentru că retroproiectorul necesită un anumit nivel de lumină. De asemenea este nevoie de o tablă nouă pentru a înlocui table cu cretă…”