Joi de dimineață, la sediul Cameri de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a avut loc o importantă vizită la nivel înalt menită să strângă legăturile de colaborare de diverse feluri, dar mai cu seamă economice, dintre județul nostru și zona balcanilor de vest.
Excelența Sa, Slaviša Ćeranić, ambasadorul Extraordinar și plenipotențiar al Bosniei și Herțegovina a făcut o vizită în județul nostru și a purtat, în principal, discuții cu Stana Stoianov, director al Departamentului Relații Economice cu Mediul de Afaceri. Printre alte, obiective nu putea să rateze o întâlnire la cu conducerea CCIA Timiș pentru a stabili noi posibilități de legături între cele două țări, dar și la nivelul comunităților de afaceri. Relația bilaterală cu Bosnia-Herțegovina se desfășoară de mai mulți ani într-un context extrem de favorabil.
Țara balcanică are perspective deosebite de a face legătura între spațiul sud-dunărean și zona euro-atlantică la care dorește să adere. Legăturile cu România au deja o oarecare tradiție, fiind la rang diplomatic din primăvara anului 1996. România are o ambasadă la Sarajevo încă din martie 1998, iar Bosnia și Herțegovina a deschis, la rândul ei, o ambasadă la București, în noiembrie 2006. În martie 2013, miniștrii economiei din cele două țări au semnat Acordul de colaborare economică ce a intrat în vigoare la 26 octombrie 2016.
În acest moment, în România sunt 53 de societăți coerciale cu capital mixt ce însumează un capital de 12,8 milioane de dolari. Bosnia și Herțegovina se plasează pe locul 59 în clasamentul invesatitorilor externi. Iar la nivelul județului nostru sunt consemnate 17 societăți ce au asociați din această țară, ce au un capital subscris de 18.000 euro. Slaviša Ćeranić a apreciat economia timișeană și ar dori să vadă contacte mai intense pe linia industriilor de vârf cum ar fi: automotive sau a agriculturii.
Dar cel mai mult ar dori ca, în perspectiva anului 2021, când orașul nostru va coordona treburile culturale ale continentului să se intensifice mișcare turistică, în ambele direcții. Mulți cetățeni din Bosni ar trebui să vină la Timișoara pentru evenimente cultural-artistice. Iar, în schimb, turiștii dornici de sport nu trebuie să uite că Sarajevo a fost, cu ani în urmă, gazda a Olimpiadei de Iarnă. Infrastructura și stațiunile montane din jurul capitalei bosniece sunt la cel mai înalt nivel și așteaptă iubitorii de sporturilor albe. Un alt punct comun al celor două economii ar putea fi colaborarea pentru folosirea fondurilor europene pentru domenii ca inovațiile sau cercetarea.