-3.8 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Tradiție reînviată. Personajul malefic Krampus va străbate orașul VIDEO

O tradiție a Europei Centrale, astăzi pe nedrept pierdută, va fi reînviată la Timișoara, prin organizarea unui festival stradal inspirat atât de obiceiurile vechi ale zonei, dar și de evenimentele asemănătoare organizate cu regularitate în marile orașe ale Europei centrale și de vest. Aceste festivaluri tematice sunt puncte de atracție majore pentru localnici și vizitatori.

În tradiția veche europeană, copiii buni sunt răsplătiți de Moș Nicolae (Sf. Nicolae) cu daruri, iar cei răi sunt speriați de Krampus, un pedepsitor cu aspect înfricoșător, care le aduce copiilor răi un bastonaș cârn în loc de daruri. Cei doi, spiritul bun și cel rău, se confruntă în cadrul unei tradiții străvechi (după unii cercetători, pre-creștină), iar confruntarea se constituie într-un eveniment stradal de anvergură. Astăzi semnificația bastonașului din 6 decembrie e cunoscută de tot mai puțină lume.

O paradă și un spectacol vor simboliza, prin tradiții care datează din vremea primilor creștini, triumful binelui, al speranței și al bucuriei. Festivalul Krampus va consta într-o paradă condusă de personajul principal, în sunete de tobe, cimpoaie și alte instrumente muzicale, la care vor participa toți cei care doresc să se alăture alaiului, și care vor fi încurajați să poarte costume și măști speciale, cât mai înfricoșătoare. Artiștii de la DEEP6 și „Peregrinii”, participanți la multe festivaluri în care au condus parade, vor purta recuzită spectaculoasă.

Lumini și făclii, în condițiile legii, vor însoți fantastica paradă. Alaiul va opri în Piața Victoriei, unde un perimetru special a fost în prealabil pregătit și unde va avea loc spectacolul principal, o alegorie coregrafică însoțită de muzică și spectacol de foc, care va simboliza triumful binelui și alungarea demonului Krampus, până la o nouă sosire a iernii.
Publicul este încurajat să participe, în special copiii și însoțitorii acestora – timișorenii care doresc să participe la paradă pot deja să demareze pregătirile pentru confecționarea celor mai spectaculoase costume și măști.

Coloana sonoră a spectacolului din Piața Victoriei cuprinde cântece originale, compuse pentru aceest spectacol de muzicienii de la „Peregrinii” și adaptări ale unor cântece vechi, care reprezintă „colindele” înfricoșătoare ale unei sărbători de iarnă în care puterile răului sunt stăpâne.

Evenimentul va avea loc în seara de 5 decembrie – este organizat de asociația „Produrabil”, protagoniști ai spectacolului fiind artiștii trupelor „Peregrinii” și Deep 6 Project, autorii unor show-uri inedite de muzică și teatru pirotehnic la Festivalul Artelor, Bega Bulevard, Noaptea Muzeelor la Muzeul Național al Banatului sau Festivalul Medieval Timișoara, dar și la multe alte festivaluri mari din țară.

https://www.youtube.com/watch?v=-vitRJNPl5Y&fbclid=IwAR1Beuh_hVInxs6EGykC79MWajaSFmfBZuVUNL80Iu9cGHom2YFSYQKlhSQ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ce vor face Ciolacu, Ciucă sau Simion pentru Banat?

De acum pare că lucrurile sunt destul de clare. Oricât ar fi sondajele de opinie lansate în ultimele zile de părtinitoare cu unii sau...

Unul dintre cei mai cunoscuți soliști rock din România va cânta printre îngeri…

Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de muzică ușoară și pop-rock din România, s-a stins din viață. Gabi Cotabiță s-a dus printre...

Citește și :