Timişorenii se lovesc, în toate zonele din oraş, de un aspect deloc european: lipsa toaletelor. Deşi ele fizic există, atât în Piaţa Victoriei, cât şi în Piaţa Unirii, Piaţa Iosefin sau Parcul Central, acestea stau cu lacătul pe uşă de ani buni. Pentru a rezolva problema, cel puţin în zona centrală, autorităţile vor scoate la bătaie un nou contract cu o firmă care să amplaseze 28 de toalete ecologice. Sumele nu sunt prevăzute în caietul de sarcini, acesta urmând să fi aprobate de aleşii locali la următoarea şedinţă de plen.
“Autoritatea contractantă doreşte închirierea de cabine de toalete ecologice precum şi a serviciilor de întreţinere a acestora, în scopul asigurării igienei în zonele verzi (scuaruri, parcuri, grădini publice, locuri de joacă special amenajate) şi zonele aglomerate din Municipiul Timişoara, pe tot parcursul anului, cu precădere în sezonul cald şi în perioadele cu festivităţi la care Municipiul Timişoara este organizator, coorganizator sau partener la organizarea de evenimente, precum şi servicii de întreţinere la toaletele ecologice situate de-a lungul pistelor de biciclişti din cadrul programului „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega”, se arată în caietul de sarcini.
O problemă pe care timişorenii o reclamă de ani buni este curăţenia din aceste toalete. Zeci de sesizări au ajuns la Primăria Timişoara pe acest aspect, oamenii plângându-se că şi acolo unde există toalete ecologice ele sunt inutilizabile pentru că sunt mereu murdare. Un nou contract ar trebui să rezolve şi această problemă.
“Pentru asigurarea condiţiilor zilnice de igienă a toaletele ecologice situate de-a lungul pistelor de biciclişti din cadrul programului „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor Canalului Bega”, întreţinerea şi curăţarea acestora se va face o dată pe săptămână, iar în perioadele cu temperaturi ridicate de maxim trei ori pe săptămână. Locaţiile în care sunt amplasate cabinele de toalete ecologice sunt stabilite în anexa 2 a prezentului caiet sarcini iar prin ordinele de lucru emise de achizitor se stabileşte frecvenţa serviciilor de întreţinere care trebuiesc efectuate, în limita numărului maxim de servicii, aşa cum sunt prevăzute la punctul”, mai aflăm din caietul de sarcini.
Actualul contract de amplasare şi întreţinere a toaletelor ecologice din Timişoara expiră în 26 iunie, iar până atunci autorităţile locale trebuie să încheie un nou contract. Acesta va avea o lungime de 24 de luni.