0.1 C
Timișoara
duminică 22 decembrie 2024

Spitalul din Mioveni, exemplu de bună practică VIDEO

În România postdecembristă unele lucruri au mers mai bine, iar altele ceva mai slab. Din categoria celor din urmă, fără îndoială, despre construirea unor noi spitale se poate spune că nu am excelat. Ba chiar deloc. În afara unor renovări sau construirea unor secții și noi pavilioane la spitale deja existente nu s-a construit niciun spital complet nou. Până recent.

Acest unic exemplu a ieșit atât de bine încât este dat ca exemplu de bune practici în domeniul construcțiilor noi. Minunea s-a întâmplat la Mioveni unde există acum primul și unicul spital general construit în țara noastră în ultimii 30 de ani. În lumea constructorilor unor asemenea edificii există o dilemă. Merită să fie renovată o clădire veche ori e mai bine să se construiască de la zero? Ambele situații pot fi viabile dacă se face un studiu de fezabilitate corect și adaptat necesităților comunității locale. O clădire ce are peste un secol vechime rareori merită să mai fie refăcută total.

În general, la noi, spitalele de până acum nu răspund prea bine la necesitățile locale. Ori sunt prea mari în zone slab populate și folosite ineficient, ori sunt subdimensionate și la fel merg la limita suprasolicitării, atât a personalului, cât și a echipamentelor.
Încurajați de succesul spitalului din Mioveni, ce a fost construit în timp record, a fost luat de exemplu pentru un viitor ghid al celor vor să investească în asemenea clădiri.

Conferința itinerantă va circula în mai multe orașe pentru a fi cunocute datele de cât mai multe persoane și de a se adunat idei și sugestii. Toate vor fi discutate, analizate și după o aprobare vor intra în ghid. Acesta ar putea să apară până la prima parte a anului viitor.

Conferința cu tema „Spitalul la Cheie” a adunat oameni de specialitate ce au avut o mulțime de idei. Biblioteca Centrală a Universității Politehnica a fost gazdă bună pentru acest subiect sensibil: construirea unui spital. Spitalul viitorului are ca obiectiv realizarea unei foi de parcurs cu pașii pe care trebuie să îi urmeze autoritățile locale care doresc să demareze un proiect de construire a unui spital.

Conform doctorului Mugur Stancu, manager de proiect al spitalului din Mioveni cheia este o corectă analiză a ce se vrea. În principiu, bani sunt din cele trei mari surse: de la bugetul local, guvernamental ori de la fondurile europene. Dar trebuie defalcați în trei patru tranșe anuale.

„Am estimat de câte spitale este nevoie. Am ajuns la concluzia că trebuie minim 100 de spitale, care pot fi construite cu resursele existente în următorii 10 ani. Aici aveți un spital județean care ar avea nevoie de o aripă nouă. În orașele din jur ar fi nevoie de câte un spital în fiecare centru industrial. Un județ ca Timișul ar avea nevoie de 3 -4 spitale noi în orașele mai mari”, a atras atenția dr. Mugur Stancu.

Timișoreanul Ioan Silviu Doboși, director al General Dosetimpex, Proiectant General crede că un alt punct important este asumarea proiectării, construcției și, ulterior, dotarea întregului complex de aceeași firmă. Astfel se economisesc bani și eforturi materiale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Dominic Fritz a pierdut partida în privința creșterii taxelor și impozitelor locale! Ce urmează mai departe

Joi, consilierii locali din Timișoara au respins proiectul privind taxele și impozitele locale pentru anul 2025. A lipsit un singur vot pentru ca proiectul...

Timișorenii sunt optimiști în procent de 70 la sută

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, ediția 2024, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, este disponibil online. Sondajul sociologic...

Citește și :