Un proverb arab spune: „Tatăl meu călărea o cămilă, eu conduc o maşină, fiul meu pilotează un avion, fiul lui va călări o cămilă”. Rezervele de petrol, chiar dacă sunt încă mari, se vor epuiza la un moment dat. Ce ne aşteaptă încă nu se ştie, dar primele semne ale schimbării încep să apară, chiar mai repede decât ne-am aştepta. O mutare spectaculoasă a apărut zilele acestea pe piaţă.
Arabia Saudită se pregăteşte pentru sfârşitul epocii petrolului. Regatul a scos la vânzare acţiunile pe care le deţine la Aramco, iar sumele obţinute vor fi transferate în Fondul Public de Investiţii al Arabiei Saudite. Acesta deţine, în momentul de faţă circa 100 de miliarde de dolari în active, însă va fi extins, urmând ca, într-un final, să controleze 2.000 de miliarde de dolari (!!!), potrivit declaraţiilor de luna aceasta ale prinţului saudit Mohammed bin Salman.
Aramco este cea mai mare companie de petrol din lume după producția de petrol (3,2 miliarde barili anual), rezerve (259,9 miliarde barili), capacitate de procesare (10,8 milioane barili pe zi), exporturi de țiței (2,5 miliarde barili în 2006), exporturi de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) (285 milioane barili în 2006). Saudi Aramco este prezentă în 66 de țări. Numele companiei a fost la început Casoc, din 1944 a fost Aramco (prescurtarea de la Arabian American Oil Company), iar din 1988 numele a fost schimbat în Saudi Aramco.
Fondul va lucra cu firma americană Korn Ferry International pentru a angaja executivi în cadrul companiei, inclusiv pe partea de risk management, private equity, real estate. Arabia Saudită caută în acest moment cei mai experimentaţi candidaţi internaţionali, bancheri seniori de top, pentru a ajuta regatul să conducă ceea ce ar putea fi cel mai mare fond suveran din lume.
Acesta ar urma să facă investiţii în modalităţi de finanţare a guvernului, diferite de petrol.