Localitățile Recaș din inima județului Timiș și Plandiște din Serbia, chiar de lângă frontiera cu România, au dorit să aibe ceva încă nevăzut.
Zis și făcut. Deoarece plăteau facturi destul de ridicate pentru iluminatul public, iar lumina nu prea era suficientă au reușit să scrie un proiect pentru accederea de fonduri europene prin programul Interreg-IPA Cross-border Cooperation Programme Romania-Serbia. Au mai găsit încă doi parteneri serioși și au câștigat banii.
Parteneri ai acestui program transfrontalier au fost:
– Comuna Plandiște din districtul Banatul de Sud a Provinciei autonomă Voivodina (Serbia) ca partener principal.
– Primăria orașului Recaș din Timiș ca partener 1
– Asociația pentru Managementul Energiei Timiș – partener 2
– Agenția Regională de Dezvoltare Banat din Zrenjanin –Partener 3
În câteva cifre seci proiectul pare simplu. Dar a fost o muncă serioasă, care a durat nu mai puțin de 27 de luni începând cu 14 iulie 2017 și 13 octombrie 2019. Valoarea totală de implementare a proiectului este de 1.631.506,80 euro din care contribuția IPA este de 1.386.780,78 euro în părți egale pentru cele două administrații.
Dar a meritat fiecare zi de așteptare și fiecare ban cheltuit. Acum există un sistem de iluminat public de ultimă generație cu leduri de mare putere și consum scăzut de energie electrică ce nu există niciunde în țara noastră. Nici măcare în Europa nu sunt multe astfel de sisteme complexe. Este vârful acestui domeniu ce se aplică acum la nivel mondial doar în câteva locuri.
Așa cum a fost și cu mai bine de un secol în urmă un și acum aici în Banat se dă startul unei tehnologii deosebite în iluminat. Fiecare lampă de pe toți cei 960 de stâlpi ce acoperă întreaga suprafață a orașului Recaș este legată individual la un server performant ce transmite în timp real toți parametri de lucru. Orice defecțiune este semnalată automat și este văzută pe un ecran de cel ce se ocupă de mentenanța întregului sistem.
Se transmite nu doar defecțiunea dar și ce nu merge la o lampă și la care anume. Toate datele se transmit la Asociația pentru Managementul Energiei Timiș după cum explică inginerul Adrian Balaci indiferent că este la noi în țară sau în Serbia. Intervențiile se fac în timp extrem de scurt.
Serverul și restul echipamentului este mult mai performant decât se poate crede. În viitor pe aceiași platformă se mai pot instala și alte echipamente ce vor controla traficul rutier sau aparatură de supraveghere necesară orașului. Rozalia Boldizsar, din poziția dânsei de șef Serviciu Dezvoltare, Transport și Situații de Urgență, Coordonator activitati RORS și viceprimarul Constantin Carcea au scos în evidență avantajele noului sistem de iluminare ce este de o calitate vizuală aproape ca ziua.
Iar în prima lună s-a reușit deja o economie de circa jumătate din valoarea anterioară plătită pentru energie. Au fost achiziționate și instalate cu 50 % mai multe lămpi inteleligente tocmai datorită economiilor făcute. Astfel a fost iluminată și strada principală din satul Izvin din apropiere ce ține de Recaș. Tot dânșii au explicat și obiectivele acestui proiect.
Obiectivul principal a fost, evident, îmbunătățirea sistemelor de iluminat public in zona transfrontalieră, bazată pe un standard similar, concepute să imbunatațească eficiența energetice și să asigure reducerea poluării. Dar au fost și obiective specifice dintre care se pot cita câteva.
– Asigurarea unui inalte calități si omogenități pentru infrastructura iluminatului public din Romania și Serbia
– Reducerea consumului de energie a sistemelor de iluminat public și a cheltuielilor cu energia pentru localități
– Creșterea gradului de conștientizare cu privire la economia de energie si utilizarea surselor de energie regenerabilă in zona transfrontalieră.
Pe perioada derulării proiectului au avut loc activități specifice ce se pot grupa în: discuții despre managementul de proiect, mese rotunde, seminarii. A fost pregătit și un document despre iluminat „Ghidul Transfrontalier pentru utilizarea optimă a iluminatului public “. Iar acum rezultatele implementarii se pot vedea de oricine.
Sisteme de iluminat public eficiente si prietenoase cu mediul in Serbia și România ce nu mai au nevoie de consum mare de curent. Au fost puse bazele Unității de Management si Monitorizare in cadrul celor doua localități, de ambele parți ale frontierei; Au mai fost realizate întâlniri de informarea publică despre conceptele de eficiență energetică și utilizarea sustenabilă a resurselor. Acestea sunt în Recaș:
– S-au montat 940 lampi LED (11 tipuri) folosind reteaua existentă;
– S-a implementat un sistem de telegestiune din lampă în lampă – Citytouch;
S-a stabilit o Unitatea de Management si Monitorizare a Eficientei Energetice pentru cele doua localități, de ambele parți ale frontierei. Cu acest prilej s-a elaborat Proiectul Luminotehnic pentru Recaș.
Doamna Dragana Dorozan, manager al proiectului, de la Zrenjanin, a explicat că sistemul funcționează deja de câteva luni la Plandiște și s-a putut inregistra o economie de 70 de procente față de consumurile anterioare.
La dânșii au fost montate doar 350 de lămpi de restul banilor fiind cheltuiți pentru schimbarea rețelei învechite și a tuturor stâlpilor. În Serbia au fost reclamații de la copiii ce nu mai pot pierde serile pe stradă cu jocuri ca „ascunsa” fiind prea lumină. Nu au unde se ascunde. Dar părinții sunt mulțumiți de siguranța sporită în trafic.
Toți ce vor trece noaptea cu mașina prin Recaș sau Izvin vor putea aprecia calitatea luminii mai cu seamă la trecerile de pietoni unde este o culoare diferită și mai intensă.