Programul SIA VEST, un adevărat succes economic pentru antreprenori VIDEO

54

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș are o continuă preocupare pentru a sprijini noile firme în prag de afirmare ori tinerii ce ar dori să-și extindă afacerea.
Ca răspuns la o astfel de necesitate a apărut programul SIA VEST ce oferă o mână de ajutor celor doritori să se întărească pe piață. Este un adevărat start-up ce permite materializarea ideii până la firmă funcțională.

Proiectul are o cofinanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman pentru perioada de aplicare 2014-2020. Este vorba de un adevărat parteneriat între CCIAT și solicitantul de ajutor. Specialiștii CCIA Timiș întocmesc toată documentația necesară și intermediază formalitățile de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului Timiș. Câte un reprezentat desemnat de Camera de Comerț devine astfel mentorul solicitantului coordonând toate demersuri necesare. Mentorii oferă suport informațional și evaluativ, conform planurilor de afaceri depuse.

Proiectul SIA VEST – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale este derulat de CCIA Timiş în parteneriat cu S.C. GAPA S.R.L. și se adresează persoanelor care intenționează să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban și care au domiciliul în unul din cele patru județețe ale Regiunii Vest. Au fost depuse și aprobate 25 de dosare de proiecte de afaceri din cele mai diverse domenii.

Finanțarea este în totalitate nerambursabilă. Ajutorul în acest caz este deosebit. În caz de anumite rateuri nu trebuie dați bani înapoi. Valoarea finanțării este de 6.420.240,78 lei.
Daiana Mirela Buzatu, din poziția sa de manager de proiect, este deosebit de încântată de realizarea proiectului în care a crezut de la început. Firmele nou create au un număr total de 59 de angajați iar valoarea totală a subvențiilor primite este de 3.496.143,01 lei (740.708,26 euro).

Cele 24 de IMM-uri și obiectul de activitate al acestora conform codului CAEN:

1. ANASTASIA INTERNATIONAL – Alte activități anexe transporturilor;
2. BANAT INFO TOUR – Activități ale portalurilor web;
3. BEAUTY RANDEVU STUDIO – Coafură și alte activități de înfrumusețare;
4. CAMERA PICTURES -Activități de productie cinematografică, video și programe de televiziune;
5. CONSONANCE STUDIO – Activități de realizare a înregistrărilor audio și activități de editare;
6. DOLABI WOOD FACTORY – Producție de mobilier de lemn, cu precădere a mobilierului la comandă, unicat, personalizat;
7. FDN RONA INSTRUCT – Activități de consultanță pentru afaceri și management;
8. FOTO COLORATA – Activități fotografice;
9. GRUNER KLEE – Coafură și alte activități de înfrumusețare;
10. JACKHAMMER CONSTRUCTION DEVELOPMENT – Lucrări de vopsitorie, zugrăveli și montări de geamuri;
11. LOWBYTE SOFTWARE – Activități de realizare a soft-lui la comandă;
12. MAKEAMARK EVENTS – Activități fotografice;
13. PETALE CREATIVE – Comerț cu amănuntul al florilor, plantelor și semintelor, comerț cu amănuntul al animalelor de companie și al hranei pentru animale;
14. PLANETARIUM VIRTUAL – Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor
15. PREZENT EVENT PRODUCTION – Activități suport pentru interpretare artistică (spectacole);
16. R&G TERRAIN CONTRUCT – Lucrări de pregătire a terenului;
17. SCALA LSP – Activități de ambalare; formare din plută, paie și alte materiale vegetale împletite;
19. SMOOTHIE FRESH 2019 – Fabricarea sucurilor de fructe și legume;
20. SPULBAT FILMS – Activități de productie cinematografică, video și programe de televiziune;
21. TERASAMENTE VIF PREST 2019 – Lucrări de pregătire a terenului;
22. THE HEALTHY ENTERPRISE – Restaurante;
23. TIPO SMART – Alte activități de tipărire n.c.a.;
24. VIL ART PREMIUM 2019 – Lucrări de demolare a construcțiilor.

„Au fost foarte mulți interesați de aceste fonduri. Au fost interesați încă din prima etapă. Au venit și au beneficiat de formare în domeniul antreprenorial. Primul pas a fost să-i învățăm un plan de afaceri: ce înseamnă să fii antreprenor, ce responsabilități au, cum să facă un buget. Ulterior, și-au pregătit un plan de afaceri și au participat la un concurs organizat de CCIAT în luna noiembrie 2018. Putem să spunem că 11 din ei au primit deja prima tranșă a banilor. Adică 75 la sută din planul de afaceri. Săptămâna viitoare vor primi și ceilalți prima tranșă a banilor. Fiecare și-a asumat minimum doi angajați cu care vor lucra. Și trebuie să realizeze venituri de minim 30 la sută din valoarea primei tranșe pe care deja au primit-o”, a explicat managerul Daiana Buzatu.

„Greu nu a fost. A fost mai degrabă un drum cu suișuri și coborâșuri, dar nu se poate spune că a fost greu. Toată operațiune a durat cam trei-patru luni de zile. O lună până am adunat documentația necesară, după aceia înscrierea în program, plus restul pașilor de făcut. Dat totul sub îndrumarea specialiștilor de la CCIAT am reușit să depunem dosarul, iar în final a fost OK. Concurența a fost destul de mare. Practic, noi trebuia să atingem niște indicatori și să ne asumăm anumite obligații prin deschiderea acestui business. Am reușit să obțin 30.000 de euro și am făcut achizițiile dim planul de afaceri”, povestește Cătălin Anghel, de la firma Camera Pictures, unul din beneficiarii acestui program de finanțare. El dorește să activeze în producția de televiziune și cinematografică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.