3.1 C
Timișoara
miercuri 13 noiembrie 2024

Birocrația mare, piedică în restaurarea Castelului Huniade

Castelul Huniade din inima Timișoarei nu va fi restaurant prea curând. Asta înseamnă că palatul nu va găzdui turiștii care vor veni în orașul de pe Bega în 2021, când urbea va fi Capitala Europeană a Culturii.

Abia miercuri, consilierii județeni au aprobat colaborarea cu Institutul Național al Patrimoniului, din cadrul Ministerului Culturii, pentru ”asigurarea finanțării imobilului monument istoric Castelul Huniade prin Programul Național de Restaurare”. Asta înseamnă că instituțiile din Capitală vor scoate la licitație studiul de fezabilitate și întocmirea documentelor tehnice. Apoi, dosarul va reveni la Consiliul Județean Timiș care trebuie să găsească o sursă de finanțare și să liciteze execuția lucrării. Aceasta presupune restaurarea întregului castel.

În prezent, este consilidată aripa de nord – vest a palatului. A durat 14 ani pentru că proiectul tehnic a fost întocmit prost, a existat risc de prăbuire a unor ziduri și au fost infiltrații mari de apă.

Potrivit ultimelor acte tehnice, valoarea restaurării s-ar ridica la 5 milioane de euro. Castelul Huniade este un monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construit între anii 1308–1315 de Carol Robert de Anjou și reconstruit după cutremurul din 1443 de către Ioan de Hunedoara. Castelul medieval a fost distrus în timpul asediului Timișoarei din 1849 și refăcut în forma actuală în 1856. Astăzi, adăpostește Muzeul Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Continuă lucrările la Campusul Lenau

Investiția Primăriei Timișoara într-un campus modern pentru Liceul Lenau, în zona Oituz, continuă după atribuirea lucrărilor suplimentare, care vor asigura condiții mai bune în...

Timișoara are un nou Consiliu Local / VIDEO

Alegerile locale pentru a desemnat consilierii și edilii ce vor conduce municipalitatea încă un mandat au avut loc la începutul verii. Dar abia acum...

Citește și :