Au trecut exact doi ani de la teribila furtună care a măturat Timișoara și vestul țării. Cel mai grav a fost că 5 persoane din Timiș și-au pierdut viața, una dintre ele după ce poarta de intrare în oraș de pe Calea Lugojului a cedat sub presiunea vântului și a picat peste mașină. Din păcate, șoferul, de doar 24 de ani, a decedat.
A început atunci o anchetă care a scos la iveală mai multe nereguli în ceea ce privește construirea porții de pe Calea Lugojului. Deși procurorii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă și încălcarrea legii construcțiilor, acesta nu a ajuns în instanță nici acum. Sunt suspectate 11 persoane în dosar, dar niciuna nu are calitatea de inculpat. Mai mult, mai e cale lungă până când va începe procesul.
Vă amintim că Inspectoratul de Stat în Construcții a descoperit atunci că poarta ar fi fost realizată fără actele necesare. A amendat Primăria, aceasta nu a vrut să plătescă, iar disputa a ajuns în instanță. Curtea de Apel Timișoara decis că inspectorii în construcții au avut dreptate, și anume că modernizarea porții s-a făcut ilegal, fără avizele necesare. Sentința definitivă a venit la un an și jumătate de când s-a produs tragedia din 17 septembrie 2017, când structura de la intrare în oraș s-a prăbușit din cauza furtunii și a căzut peste o mașină, ucigând șoferul.
Inspectorii în construcții au susținut că ”estetizarea” porții care a fost efectuată în 2015 nu a avut la bază o expertiză tehnică și nici autorizațiile necesare. Așa că a amendat Primăria cu 40.000 de lei. Poarta de pe Calea Lugojului a fost refăcută în anul 2015 cu 50.000 de euro. Aceeași soluție de ”cosmetizare” a fost aplicată, pe aceeași bani, și porții de intrare în oraș de pe Calea Aradului. Și această structură a fost readusă la starea inițială după ce inspectorii de stat în construcții au dezvăluit faptul că lucrarea nu este în regulă și că acele plăci de fibrociment atașate pe structura metalică se pot prăbuși oricând.