Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județului Timiș, în colaborare cu Direcția Vamală Timișoara, în parteneriat cu Asociația Română de Logistică și prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională organizează, în următoarele două zile, tot atâtea acțiuni pentru mediul de afaceri din județ.
Astfel, mâine, 19 aprilie, începând cu ora 10.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, cei interesați pot participa la seminarul-dezbatere cu tema: ”Legislația vamală începând cu 1mai 2016. Noul Cod Vamal Unional”. Începând cu 1 mai 2016 intră în vigoare Noul Cod Vamal al Uniunii Europene. Agenții economici implicați în operațiuni de comerț exterior sunt direct afectați de noile prevederi legislative. Înțelegerea acestor schimbări, implementarea lor corectă și din timp este esențială pentru România, poartă de intrare a bunurilor necomunitare către Europa Centrală și de Est” spune Gabriel Moldovan, Director executiv, Direcţia Regională Vamală Timișoara.”Seminarul este foarte ultil pentru agenții economici care lucrează în relația cu țările din Uniunea Europeană și nu numai. Principalul beneficiu este eliminarea birocrației prin simplificarea regimului vamal, pentru că peste 20 de formulare care acum se depun pe hârtie, în timp vor fi depuse în format electronic” completează Gabriel Moldovan.
În altă ordine de idei, miercuri 20 aprilie, cu începere de la ora 10,00, în Sala CEDO a sediului CCIATdin P-ţa Victoriei, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează conferința cu tema: ”Oportunităţi de finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020”. Evenimentul se adresează fermierilor, investitorilor şi autorităţilor locale care pot beneficia de fondurile europene acordate pentru dezvoltare rurală și își propune să abordeze acele aspecte care sunt extrem de utile pentru solicitant atunci când acesta decide să acceseze un program de finanţare nerambursabilă.
Conferinţa va fi susţinută de reprezentanţi ai Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timișoara și ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, alături de care se vor afla, în calitate de lectori, reprezentanţii instituţiilor financiare care sprijină potenţialii beneficiari în accesarea fondurilor publice europene.
”Timișul este pe primul loc privind depunerea de cereri de finanțări pentru diversele programe pe care le coordonăm , cu peste 100 de cereri de finanțare depuse, în valoare de peste 14 milioande de Euro, din care 3 milioane reprezintă plăți deja efectuate. Vrem să atragem benficiarii privați, oferta fiind adrestă în special tinerilor fermieri” spune Iulian Bucătaru, Director general adjunct la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor rurale 5 Vest Timișoara.
Conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș este convinsă că cele două manifestări pe care le găzduiește vor suscita interesul fimelor membre și altor doritori interesați de temele de interess dezbătute.