Dudeștii Noi este comuna de lângă Timișoara care s-a dezvoltat rapid cu bani europeni și atrageri de investitori
Despre Dudeștii Noi se spune că este într-adevăr o comună europeană, care a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii 15 ani, cu administrația condusă de același primar. Alin Nica a reușit să schimbe fața localității prin atragerea de fonduri europene, dar și a investitorilor care au acceptat repede să își deschidă companii aici.
Comuna are o istorie îndelungată. Prima atestare documentară a localității în registrele papale apare în 1333. Denumirea de atunci era Bessenovo. A aparținut de Becicherecu Mic, însă, după o istorie tumultoasă și mai multe valuri de emigranți germani, comuna a fost reînființată în 2004, desprinzându-se de localitatea-mamă. Se constituie noua administrație locală în urma alegerilor din 6 și 20 iunie. Primul primar ales este Alin Nica (PNL), care, la 23 de ani, este cel mai tânăr primar din țară.
Imediat a început lupta pentru aducerea comunei în mileniul III. Edilul-șef povestea, după alegerile din 2004 , că a preluat un „sat fără câini”.
„Drumul era plin de gropi. Nu puteam merge pe asfalt decât cu viteza a doua. În rest, era numai drum de pământ. Era beznă. Nu era nici sediu de primărie, nici grădiniță. A trebuit să mă gândesc la o strategie”, spunea atunci Nica.
Așa că a început să gândească o strategie pentru a atrage investitori. Localitatea se află la doar 12 kilometri de Timișoara, așa că zona părea propice pentru marile corporații. Accesul se face de pe Drumul Național 6, pe un drum reabilitat care duce în centrul comunei. De când intri pe acest drum, vezi, pe stânga și pe dreapta, hale de producție, lucru ce dovedește că în comună nu este lipsă de locuri de muncă. Oricum, mulți timișoreni fac naveta pentru a munci într-una din cele 12 fabrici care funcționează aici.
Astfel, un avantaj pentru cei care s-au mutat de la oraș la Dudeștii Noi îl constituie posibilitatea de a munci în medii moderne, fără a mai face naveta din urbea de pe Bega.
De exemplu, 10 milioane de euro s-au investit în fosta fermă IAS, unde s-a creat o zonă de producție și servicii, zonă preluată de o mare fabrică de mobilă, care a investit 20 de milioane de euro. De asemenea, există un parc logistic cu investiții de 10 milioane de euro din Franța.
Infrastructură de comună, poate mai bună decât la oraș
Un avantaj pe care puține comune periurbane îl oferă este o rețea completă de apă și canal. Astfel, toate locuințele sunt racordate la apă potabilă și canalizare. Mai mult, majoritatea străzilor sunt asfaltate. Totul a fost posibil prin accesarea de fonduri disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, garantat de Uniunea Europeană. Un milion de euro a fost investit pentru modernizarea a peste 10 kilometri de drum, aici intrând și reasfaltarea legăturii cu drumul național.
De asemenea, drumul care leagă Dudeștii Noi de comunele învecinate a fost asfaltat. Șoseaua Becicherecu Mic – Dudeștii Noi – Sânandrei este perfect utilizabilă după ce a fost reabilitat vechiul drum de pământ.
Drumul de peste 5,5 kilometri era un adevărat coșmar pentru șoferi. Valoarea lucrărilor a fost de aproape 11 milioane de lei, iar banii au venit de la bugetul județului și de la Ministerul Dezvoltării Regionale.
Investiții și în monumente istorice
Cea mai veche biserică şvăbească din ţară, Biserica Romano-Catolică „Sfântul Vendelin” din Dudeştii Noi, va fi restaurată. Lăcaşul de cult este monument istoric de clasă A, fiind sfinţit în anul 1751.
Biserica Romano-Catolică „Sf. Vendelin” a primit undă verde la finanțare. Proiectul „Restaurarea și amenajarea peisagistică a ansamblului arhitectural Biserica Romano-Catolică Sfântul Vendelin”, depus de Comuna Dudeștii Noi, în parteneriat cu Episcopia Romano-Catolică Timișoara, a fost câștigat. Astfel, la începutul lunii august a fost semnat contractul de finanțare în valoare de aproape 7 milioane de lei. Din total, 85% reprezintă finanțare nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% — finanțare din bugetul național, iar restul, de 2%, cofinanțare din bugetul local.
Proiectul presupune consolidarea bisericii, refuncționalizarea casei parohiale, care va deveni spațiu expozițional șvăbesc; amenajarea unui punct de informare turistică; amenajarea peisagistică a parcului care înconjoară ansamblul arhitectural. Anul acesta se dorește realizarea parcului, a acoperișului bisericii și începerea lucrărilor de drenare, uscare și de eliminare a infiltrațiilor din clădirea bisericii, care este un proces de durată. Proiectul se va derula pe o perioada de 42 de luni, până în 03.04.2021.
Taxele și impozitele, online la Dudeștii Noi
Comuna Dudeștii Noi a intrat în era tehnologiei. Din această vară, cetățenii își pot plăti taxele și impozitele locale on-line, mai ceva ca în multe orașe din România. Totul este posibil prin intermediul platformei ghiseul.ro. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă creați un cont de utilizator și să dețineți un card bancar cu care să puteți face plata.
„Comuna noastră a fost prima din județ înrolată în această platformă, însă era posibilă doar plata amenzilor de circulație. Acum este a șasea comună din județ care permite și plata impozitelor și taxelor locale în timp real, pe internet. Această acțiune face parte dintr-un program mai amplu al Primăriei Comunei Dudeștii Noi, ce are ca scop digitalizarea administrației publice locale. Următorul pas este darea în folosință, până la 15 iunie, a 5 hotspot-uri de internet în tot atâtea zone publice din comună. Dorim să mergem mai departe și, prin intermediul platformei pcdn.ro, să facem posibil ca aproape toate actele de care cetățeanul are nevoie de la Primărie să fie obținute online, folosind semnătura electronică”, a declarat Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi.