-0.9 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Două ministere, obligate de instanţă să plătească daune uriaşe către un bărbat şi un copil atacaţi de urs

Instanța Judecătoriei Cluj-Napoca a obligat două ministere să achite daune morale totale de 150.000 lei unui bărbat și unui minor atacați de urs în județul Cluj.

Cei doi reclamanți au dat în judecată Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Voievod Gelu (AVPSVG), Garda Forestieră Cluj, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Comuna Unguraș, Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Mediului.

Au cerut obligarea acestor instituţii la plata, în solidar, a sumei de 100.000 lei către reclamantul minor şi a sumei de 200.000 lei către bărbatul reclamant. Cei doi au susţinut că banii reprezintă daune morale pentru vătămările corporale grave suferite după ce au fost atacaţi de un urs.

În cererea de chemare în judecată, cei doi au susţinut că în 30 august 2015, pe raza comunei Unguraş, judeţul Cluj, au fost atacaţi de un urs care căuta hrană.

Ei au reclamat vătămarea integrităţii corporale, dar şi a stării psihice. În susţinerea acţiunii lor, au prezentat certificat medico-legal potrivit căruia au avut nevoie de zile de îngrijir medicale pentru rănile suferite.

Cum s-au apărat cele două ministere

În replică, Ministerul Apelor şi Pădurilor a cerut respingerea acţiunii, invocând lipsa calităţii sale procesuale pasive şi faptul că, în calitate de administrator al faunei cinegetice, nu are competenţa de acordare a despăgubirilor pentru vătămările corporale suferite de reclamanţi.

Pe de altă parte, Ministerul Mediului a arătat că în calitatea de paznic juridic al animalelor sălbatice care trăiesc în perimetrul unui fond de vânătoare, răspunderea civilă delictuală revine gestionarilor fondului de vânătoare, respectiv organizaţiilor vânătoreşti legal constituite în România.

Judecătoria Cluj-Napoca: Obligația de control și supraveghere o au în comun Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor

Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea doar cu privire la cele două ministere.

Instanța a reținut că obligația de control și supraveghere o au în comun Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor, care reprezintă autoritatea centrala în domeniul cinegetic, având în vedere restructurarea în timp a ministerelor.

Totodată, judecătorii au obligat cele două ministere la plata către bărbatul reclamant a sumei de 100.000 lei și către minorul reclamant a sumei de 50.000 lei.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Stație de tratare modernizată din bani europeni, recepționată de Aquatim / VIDEO

Anul acesta, în luna noiembrie, Aquatim a recepționat stația de tratare Hitiaș, care face parte din contractul de lucrări „Proiectare și execuție stații de...

Universitatea Politehnica Timișoara investește încă 22 de milioane de lei pentru un campus verde și inteligent

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca...

Citește și :