Impozitarea bacșișului lăsat de clienți la restaurant sau la hoteluri este tot mai aproape să fie introdusă și în România, după ce, marți, reprezentanți ai patronilor din domeniul HoReCa au ajuns la o înțelegere cu președinta ANAF și cu Ministerul Finanțelor pentru o astfel de reglementare.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că spre finalul lunii august va publica un set de propuneri de modificări fiscale, printre care și impozitarea bacșișului în HoReCa, după care, spre finalul anului 2019, să fie introdusă o reglementare în acest sens.
El a susținut că va demara „foarte rapid” indroducerea acestei impozitări. „Până la final de august o să avem postate un set de modificări – propuneri din economie – pe zone de Cod fiscal, la care se pot adăuga și aceste propuneri, astfel ca la final de an să rezolvăm această speță”, a spus Teodorovici, într-o conferință alături de șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, și patroni din HoReCa reuniți în Grupul de Lucru pentru Turism din Coaliția pentru Dezvoltarea României și Romanian Business Leaders.
Întrebat dacă ar putea extinde impozitarea bacșișului și în alte domenii, cum ar fi saloanele de coafor și frizeriile, ministrul a spus: „Pe ramura respectivă, dacă se solicită, vedem exact dacă se poate aplica și atunci deschiderea noastră ca stat e totală”.
Impozitarea bacșișului a fost cerută de mai multă vreme de antreprenorii din domeniul HoReCa reuniți în Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România.
Potrivit discuțiilor cu MFP și ANAF, un astfel de sistem va introduce un impozit de 10% asupra bacșișului plătit de clienți și trecut pe nota de plată ca atare.
sursa – startupcafe.ro