Toți proprietarii de mijloace de transport sau de utilaje care funcționează cu combustibili fosili vor scoate mai mulți bani din buzunar la plata benzinei sau motorinei prin introducerea unei taxe de poluare de 5 bani pe litrul de carburant.
Cumpărătorii de autovehicule vor beneficia în schimb de anularea timbrului de mediu, prevede un proiect legislativ.
Propunerea legislativă a fost lansată recent pentru a intra în circuitul de aprobare la Parlament și, în eventualitatea aprobării proiectul, va anula timbrul de mediu actual.
Inițiatorii proiectului propun ca taxa de poluare să se constituie prin includerea în prețul carburanților a 0,05 lei la fiecare litru de carburant.
Autorii legii au calculat că o taxă de mediu de 5 bani pe litrul de combustibil înseamnă aproximativ 2 lei la “un plin”, iar raportat la consumul mediu al unui autoturism, la un plin pe lună, taxa ar scoate din buzunarul proprietarului 2 lei lunar, 24 de lei pe an, 360 lei pe durata medie de 15 ani de folosire a automobilului.
“Nu se pune problema că această taxă ar duce la scumpiri în economia națională, din moment ce supraaccizarea combustibilului cu peste 40 de bani/litru nu a produs acest fenomen”, susțin autorii legii.
În prezent, cu excepția automobilelor electrice sau hibride, proprietarii de automobile noi plătesc la cumpărarea celor mai populare mașini un timbru de mediu care variază, în funcție de capacitate cilindrică și emisii poluante, între 60 și 300 de euro.
Pentru autoturismele vechi, timbrul de mediu variază între 250 și aproape 600 de euro, deci cu mult peste sumele care s-ar plăti prin taxa pe carburant.