0.1 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

Moștenirea istorică a Devei și Ulpia Traiana Sarmizegetusa, reabilitate cu bani europeni

Zeci de milioane de lei, bani europeni, ajung la Deva și în județul Hunedoara pentru reabilitarea sit-ului Ultia Traiana Sarmizegetusa și a cetății de pe dealul Devei. Contractele au fost deja semnate. Proiectul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa vizează conservarea și restaurarea amfiteatrului roman din acest sit arheologic, pe o suprafață de aproape 5.000 de metri pătrați. Sunt prevăzute lucrări ample: reconstruirea și gazonarea arenei, consolidarea și reamenajarea zidurilor arenei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli și tribune.

Proiectul cuprinde amenajarea parțială a gradenurilor de pe tronsonul sudic, astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală. Se propune amenajarea spațiului dintre intrarea nr. 7 și intrarea nr. 12, prin reconstituirea volumetrică a zonelor Podium, Maenianum primum şi Tribuna oficialităților. Reconstituirea Podiumului se va face prin amplasarea unor plăci de marmură cu dimensiunile elementelor de cornișă găsite la fața locului și, tot din marmură, va fi realizată balustrada către arenă. De asemenea, sunt prevăzute bănci din marmură/ travertin/ calcar/ gresie. Pentru reconstituirea Maenianum primum se propune realizarea de gradenuri din plăci de marmură, pe care să fie amplasate bănci. Vor rezulta cinci rânduri de bănci cu șezut din lespezi de marmură, pe console de marmură. Se dorește înglobarea unor elemente originale (console și bănci din marmură/ travertin/ calcar, fragment de scară, etc.) în noua compoziție.

Reconstituirea Tribunei oficialităților se va face ținându-se cont de coloana corintică găsită la fața locului de arheologul Gabor Szinte. Se dorește valorificarea acestui obiectiv de patrimoniu – Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, prin lucrări de conservare și restaurare, intervenții care să conducă la creșterea numărului de vizitatori și implicit la dezvoltarea zonei și a regiunii. Valoarea totală a proiectului este de 22.089.484,65 lei, din care 21.308.028,78 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 54 de luni. Proiectul privind reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva vizează refuncționalizarea Incintei I a acestui ansamblu monument istoric, în scopul valorificării potențialului său turistic și cultural.

Investiția cuprinde consolidarea și reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planșeelor intermediare și a șarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uși și ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranță și festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video și racordarea la utilități. Se va interveni pe o suprafață de aproximativ 2.060 mp. Este prevăzută, de asemenea, digitizarea obiectivului de patrimoniu. Proiectul vine în completarea celui implementat în cadrul POR 2007-2013 – „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva”.

Valoarea totală a investiției este de 23.154.195,52 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 21.556.556,03 lei. Durata de implementare – 50 de luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :