Monumentele istorice din Timişoara, la mâna Bucureştiului

1215

Presiunile imobiliare foarte mari au determinat Guvernul să ia o serie de măsuri privind protejarea monumentelor istorice, astfel încât toate deciziile privind clasarea sau declasarea unui monument istoric se iau numai de către Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.

O Ordonanţă adoptată de Guvern, care modifică Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice stabileşte că, în calitate de for ştiinţific de specialitate, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice va avea rol decisiv în privinţa declasării, respectiv a neclasării unui monument istoric.

Ministrul Culturii poate emite ordinul de declasare a unui monument istoric sau poate decide neclasarea lui în această categorie doar în condiţiile în care Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a propus declasarea, respectiv neclasarea.

Ministrul Culturii poate solicita motivat acestei Comisii reexaminarea propunerilor formulate în aceste cazuri.

Relaţia dintre comisiile zonale şi direcţiile pentru cultură din teritoriu va fi una similară cu aceea dintre Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Minister.

„Modificarea se impune pentru că avem decizii ale acestor foruri de până acum care nu au fost luate în seamă, a slăbit capacitatea lor de a impune aceste decizii, şi în consecinţă avizul lor a fost considerat mai de grabă consultativ. În contextul unei presiuni imobiliare foarte mari şi al elementelor legate de dezvoltarea pieţei imobiliare acest aviz a ajuns o formalitate şi Guvernul doreşte să întărească rolul acestor comisii”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Decizia ar putea ajuta inclusiv operațiunile de refacere a clădirilor istorice din Timisoara, care, la ultimul recensământ al autorităților competente în domeniu, a reieșit că sunt în număr de peste 16 mii. Evident, că nu toate dintre ele vor avea șansa renovării, dar măcar clădirile de patrimoniu din zonele centrale ale Timișoarei ar putea intra, în noul context legislativ, într-o zodie mai fastă în privința reabilitării lor!

Conform legislaţiei în vigoare, avizele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi cele ale comisiilor zonale sunt consultative, ceea ce a determinat, în timp, pierderea unor valori culturale (a unor monumente istorice sau părţi ale acestora, ori schimbarea contextului obiectivului de patrimoniu).

Potrivit actului normativ adoptat, la nivel local se vor reorganiza comisiile zonale ale monumentelor istorice, care funcţionează pe lângă serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii ca organisme ştiinţifice de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil. Componenţa acestor comisii zonale se aprobă prin ordin al ministrului Culturii, iar din fiecare comisie vor face parte câte 11 membri, din care cel puţin un arhitect, un arheolog, un istoric de artă şi un inginer constructor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.