Timp de o jumătate de zi una din arterele importante ale orașului va fi luată în stăpânire de pietoni, bicicliști, trotinetiști, sau roleriști. Toți cei ce se deplasează cu altceva decât cu mașina vor avea voie pe Bulevardul V. Pârvan de la facultatea de Electrotehnică și până la fântâna arteziana de la la începutul Bulevardului Pestalozzi să se distreze, cânte, întreacă. Doar mașinile vor fi oprite de echipajele poliției rutiere.
Peste pasajul Michelangelo se va putea circula nestingherit doar pe axa nord-sud (pe deasupra). Partea subterană va fi tot a cicliștilor. Probabil acolo se vor proiecta filme de educație rutieră pentru cei ce încă nu cunosc regulile de circulație.
Este una din acțiunile asociației Verde pentru Biciclete ce vrea să redea măcar pentru o zi pietonilor cei 1,5 kilometri de șosea. Nimeni nu trebuie să-și facă griji. Șoferii au rute alternative asigurate în acea zonă.
Nu este o manifestare de protest sau de frondă. Totul este foarte pașnic pentru o zi a celor ce vor să vadă cum ar fi și fără mașini. Astfel de evenimente sunt uzuale prin alte centre urbane aglomerate și nimeni nu se supără. Dimpotrivă, totul este un prilej de veselie unde sunt invitați chiar și șoferii pentru a se destinde și altfel decât la volan. Chiar la noi în țară există exemple de bună practică în acest sens. În municipiul Iași, în plin centru, pe bulevardul Ștefan cel Mare, când se închide circulația mașinilor pentru o zi, este o adevărată sărbătoare locală a celor pe două roți și a pietonilor.
Programul este extrem de complex după cum explică Ana Munteanu, principal organizator din partea Asociației.
Vor fi concursuri pentru toate vârstele și toate categoriile de pregătire. De la copii de o șchioapă până la avansați ce vor parcurge un traseu testul de tehnic cu multe ture. Dar și premiile vor fi consistente.
Militarii de la SMURD, dar și voluntari inimoși vor avea un moment amplu de instruire a celor pe două roți despre riscurile unei circulații haotice. Se vor organiza demonstrații de prim ajutor ca oricine să poate interveni dacă nevoia o cere.
Chiar și cei ce nu sunt hotărâți ce să facă vor avea un colț al lor. Cu o carte și o pătură se poate încerca un moment de lectură pe un bulevard pustiu.
Una din cele mai gustate provocări va fi cea numită „bicicleta beată”. Oricine va putea încerca să pedaleze pe o bicicletă special modificată ce răspunde la comenzi aiurea și nu după cum vrea biciclistul. Este un mod sugestiv de a vedea ce înseamnă să fii sub influența alcoolului sau a altor substanțe ce diminuează capacitatea de coordonare. Așa cum nici la volan nu este cea mai bună idee de a bea la ghidon este la fel de periculos. Dar sub supravegherea specialiștilor și pe o stradă închisă se poate încerca o astfel de situație.
Demonstrațiile și exercițiile de yoga vor fi pentru cei ce vor să încerce starea de calm și de liniște.
Tot cu acest prilej se va face și un experiment ce ar putea căpăta valențe științifice. Cu anumite aparate sensibile se vor face măsurători de zgomot pentru a se observa diferențele de la o zi liniștită la una aglomerată de mașini.
Pentru că distracție fără muzică nu se poate închipui va fi și un concert al unui tânăr talentat și chitara sa. Alex Ștefănescu cu siguranță va atrage tineretul dornic de muzică bună.
Sunt doar o parte din surprizele ce vor fi descoperite pe rând. Dar lista este mult mai lungă și toți vor găsi ceva pe gustul fiecăruia dacă vor merge pe bulevardul Pârvan, duminică 14 iulie de la ora 14 până la 22.
„Ediția din acest an înseamnă un pas important pentru noi, 8 ore în care circulația vehiculelor va fi oprită prin zona centrală din Timișoara, pe Bulevardul Pârvan pe sub Pasajul Michelangelo spre fântâna de la Pestalozzi. Înseamnă o sărbătoare a comunității pentru ca o mulțime de ONG-uri din Timișoara ni se vor alătura și împreună vom încerca să creăm un program cât mai divers pentru toate categoriile de vârstă, atât pentru bicicliști, care vor avea un concurs de biciclete, cât și pentru ceilalți timișoreni care vor să petreacă o după-amiază plăcută în mijlocul străzii… avem reprezentanți ai IPJ Timiș, care să ne spună câte ceva despre legislația rutieră pe care trebuie să o cunoaștem… Vom avea și biciclete electrice care vor putea fi testate pe mijlocul străzii, vom avea bătaie cu apă. Eu cred că Timișoara merită o zi în care traficul auto să fie, nu oprit, dar limitat, una în care timișorenii să descopere altfel străzile orașului și să participe la o transformare care nu are alt scop decât acela de a-i face fericiți„ a declarat Ana Munteanu, program manager Verde pentru Biciclete.