2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Un exemplu de bună practică în relația UPT cu mediul economic

O „sămânță” sădită cu mai mulți ani în urmă de Universitatea Politehnica Timișoara a „încolțit”, a crescut frumos, iar acum își arată roadele. În 1994, în Incubatorul de Afaceri al UPT a luat ființă Beespeed Automatizări SRL, o firmă mică, cu câțiva angajați, absolvenți ai UPT. Încă de la început, Universitatea Politehnica Timișoara a oferit acesteia consultanță și a furnizat ingineri de specialitate care au fost angajați în cadrul societății. Treptat, Beespeed Automatizări a crescut, a devenit partener al UPT, iar bunele relații s-au concretizat prin înființarea unui Centru de Inginerie în Automotive ca rezultat al semnării, în anul 2007, a unui acord de colaborare între Universitatea Politehnica Timișoara, Beespeed Automatizări și TRW Automotive.
Ulterior, atât TRW Automotive, cât și centrul de inginerie al Beespeed Automatizări au fost înglobate în ZF Group Germania. În 2017, grupul german, care a preluat și bunele relații de cooperare cu Universitatea Politehnica Timișoara, a decis să aducă Centrul de Inginerie în Automotive de la Timișoara la standardele globale ale companiei, iar de atunci asistăm la o dezvoltare exponențială a acestuia.
Parteneriatul de succes dezvoltat între Universitatea Politehnica Timișoara și ZF Group pe parcursul anilor de colaborare a înregistrat recent o nouă etapă. În cursul lunii iunie 2019 a fost inaugurat noul punct de lucru al SC Beespeed Technical Engineering Center SRL, parte a ZF Group Germania. Punctul de lucru s-a realizat în baza unei investiții a firmei germane în spațiul închiriat din clădirea proprietate a UPT – Corpul R, Bulevardul Republicii nr. 9.
În urma noii investiții s-a dublat numărul de locuri de muncă și se crează perspectiva pentru o nouă etapă de dezvoltare. Conducerea ZF Group, prezentă la Timișoara, a vizitat Centrul de Documentare, Educație Continuă și Transfer Tehnologic – Biblioteca UPT, ocazie cu care a fost organizată și o ședință de lucru. În urma discuțiilor cu reprezentanți ai conducerii UPT – prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, rector, prof.univ.dr.ing. Daniel Dan și conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prorectori – s-a convenit ca UPT să furnizeze cursuri de specialitate postuniversitară pentru ingineri, ZF Group să solicite teme de cercetare doctorală în parteneriat cu universitatea și s-au creat premisele realizării în parteneriat a unui nou laborator didactic și de cercetare.
Este un exemplu de bună practică în relația Universității Politehnica Timișoara cu mediul economic. De altfel, UPT a cultivat mereu parteneriatul cu mediul de afaceri din Timișoara și din zonă, o dovadă în acest sens fiind și înființarea, în 2012, a Comitetului Director, un organism consultativ, format din reprezentanți ai marilor companii, care oferă UPT consultanță pentru a actualiza curricula, programele educaționale, dar și pentru a oferi studenților și absolvenților stagii de practică, internship-uri și locuri de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ninsori abundente și vânt puternic de Crăciun în Timiș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza vremii pentru intervalul cuprins între 23 decembrie ora 20.00 până în 25 decembrie ora 10.00, atât...

Deputatul Marilen Pirtea a fost numit noul președinte interimar PNL Timiș

În cadrul întrunirii Biroului Permanent Național al PNL, desfășurată duminică seara, unul dintre punctele de pe agenda de lucru a fost desemnarea unui...

Citește și :