După 1990 a apărut o penurie de cadre specializate în domenii din cele mai diverse. Universitățile de stat aveau un număr destul de limitat de absolvenți ce erau corelați cu vechile relații de muncă socialiste. Acestea nu mai făceau față cererii pieței de muncă din noile realități economice. Cea mai veche Universitate particulară din județul nostru a preluat vechiul nume al râului Timiș, păstrat de pe vremea romanilor, Tibiscus, și a pornit la drum cu entuziasm să scolarizeze tineri în cele mai moderne specializări ce făceau tranziția la o societate deschisă aliniată la cerințele europene.
Au trecut anii și acum Consiliul de Administrație, conducerea Universității, dascălii și studenții se pregătesc să sărbătorească 28 de ani de învățământ universitar privat.
Generația cu numărul 24 a Facultății de Drept și Administrație Publică a îmbrăcat azi ținuta festivă și a pornit să parcurgă ultimul curs. Cel denumit „festiv”, care le dă dreptul să se numească „apoape absolvenți”. Sala de festivități a centrului „Adam Müller-Guttenbrunn” a fost arhiplină. Studenți au venit la acest ultim curs însoțiți de prieteni, părinți.
Profesorul Aurel Anca, președintele Consiliului de Administrație și fondator al Universității, a readus în memoria celor ce nu cunoșteau toate datele de acum aproape trei decenii în urmă care au impus unitatea ca una din cele mai serioase universități. Profesorul Dumitru Popovici a profitat de ocazie pentru a mai da câteva ultime sfaturi de viață ce vor fi folositoare tinerilor care vor trebui să lucreze în spiritul și litera legii. Dar nu trebuie să uite niciodată să fie adevărați profesioniști. Iar la final a dat ca ultimă temă de meditație câteva versuri ce pun sub lupă condiția umană.
„O nouă generație pleacă de pe băncile noastre. Sperăm că vor pleca în profesiile juridice pe care le doresc dânșii să le profeseze. Mulți vor fi juriști, sau dacă vor reuși să intre în magistratură ori avocați, notari, executori. Cam aceasta este paleta pe care noi o putem oferi… Noi am avea cerere. Mai ales facultatea de Drept. Am făcut un studiu la nivel de facultate, că dacă mâine am avea drept să facem înscrieri în anul întâi am putea aduna, fără probleme, în jur de 150 de studenți (numai în anul I). Deci Facultatea de Drept nu a avut probleme în acest sens. Este o Facultate de tradiție a Universității noastre. Numărul de studenți a fost destul de mare mereu. Nu știm ce ne aduce viitorul. Așteptăm decizia Ministerului în acest sens”, a adus câteva completări, decanul Florin Ban.
Profesorul Aurel Anca, din poziția de fondator și ordonator credite, a mai adus explicații necesare despre situația Universității, care mai are câteva trepte de trecut pentru a fi cu totul în regulă după problemele din anii trecuți. „Această Universitate a pornit prima din vestul țării și ca înființare și ca acreditare și ca afirmare, dar și ca performanțe. Dovadă, evenimentele majore în care implicată și faptul că a scos generații de absolvenți și oameni de seamă în diferite funcții reprezentative din țară inclusiv pe filiera Dreptului. Vom proceda din acest an, inclusiv ,la o rerorganizare a Universității pentru a ne alinia cerințelor pieței, de a obține performanțe. Rămânem singura particulară din Timiș și vrem prin alte asocieri constructive pe plan local să ne afirmăm, să ne consolidăm. Inclusiv prin aducerea unor candidați din străinătate, care să urmeze cursurile la noi la Tibiscus”, a explicat situația actuală, profesorul Aurel Anca.