9.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea taberei din Fârdea

Consiliul Local Timișoara are pe masă o solicitare de finanțare pentru a fi cooptată într-un proiect care are ca obiectiv reabilitarea taberei din localitatea Zolt, comuna Fârdea, județul Timiș.

Tabăra ar urma să fie transformată într-un centru de formare. Liceul Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara, în parteneriat cu KatHáz Catholic House Public Benefit Nonprofit Ltd. din Szeged, Ungaria, și Fundația Diaspora din Timișoara au depus în anul 2018 un proiect transfrontalier cu titlul TwinS Cross-border joint trainig center și au câștigat punctajul necesar pentru a fi finanțat.

Acum, tot ce mai rămâne pentru a primi fondurile nerambursabile este ca Primăria Timișoara să aloce partea ei de finanțare.

„Prin acest proiect investițional se propune reabilitarea taberei din localitatea Zolt, comuna Fârdea, tabără care are o suprafață de 8.633 mp, compusă din clădire, curte și grădină, aria construită fiind de 821,43 mp”, aflăm din solicitarea liceului maghiar.

Această clădire a funcționat ca și tabără de vară în perioada anilor 1970-1990 în folosința Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara, după care a urmat o perioadă de aproape două decenii în care tabăra nu a mai putut fi utilizată din cauza situației incerte a proprietății.

În prezent imobilul se află în proprietatea Consiliului Local Fârdea, iar dreptul de administrare pentru 30 de ani a fost atribuit Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara, prin Hotărârea Consiliului Local al Comunei Fârdea nr. 37 din 24 iulie 2014.

Proiectul Cross-border joint trainig centersse va derula pe parcursul a 30 de luni, activitățile au în vedere înființarea unui Centru de Formare Transfrontalier, „în vederea sprijinirii dezvoltării și întăririi relațiilor de cooperare transfrontaliere din regiune și a facilitării accesului pe piața muncii a locuitorilor din regiune”.

În acest centru se vor desfășura două tipuri de cursuri de formare. Un Curs de Orientare în Carieră, pentru grupele de vârstă 15-25 ani și un Curs de Formare a Competențelor Antreprenoriale, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-65 ani.

Prin reabilitarea imobilului se are în vedere extinderea construcției la o capacitate de 32 de locuri de cazare și a grupurilor sanitare necesare, amenajarea și dotarea unei bucătării proprii și dependințelor aferente, precum și a două săli de cursuri și a locurilor de relaxare importante din punct de vedere al întăririi relațiilor profesionale și personale.

La nivel de proiectare s-au mai luat în calcul și dotările cu echipamente IT ale sălilor de curs, care cuprind, pe lângă echipament modular pentru cursanți și formatori, următoarele tipuri de echipamente: videoproiectoare, laptopuri, echipament multifuncțional pentru scanare, multiplicare și imprimare a materialelor necesare pe parcursul cursurilor de formare, instrumente vizuale pentru facilitarea prezentărilor și mobilier pentru păstrarea acestora.

Camerele de cazare sunt dotate cu paturi, dulapuri, birouri, jaluzele. Pentru dotarea bucătăriei și a dependințelor s-au prevăzut dotări profesionale specifice. Locurile de relaxare, atât cele din interiorul construcției cât și din exterior sunt dotate cu canapele, mese, scaune, etc. Pe lângă acestea, este luată în vedere și amenajarea curții.

Valoarea proiectului este 1,2 milioane de euro, din care peste 1 un milion de euro este finanțare ERDF, 146.226 de euro reprezintă co-finanțare de la bugetul de stat și 44.147 de euro este contribuția proprie a beneficiarilor. 500.000 de euro cer reprezentanții liceului Primăriei, suma fiind defalcată pe 3 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :