Blaise Pascal spunea că „toate nenorocirile omului se trag din incapacitatea acestuia de a sta liniștit pe scaun”. Inițial, citind afirmația, m-am gândit că filosoful francez face referire la faptul că adesea luăm decizii pripite, că nu alocăm timpul necesar pentru a reflecta la acțiunile pe care urmează să le facem. În loc să stăm liniștiți pe scaun și să gândim limpede, trecem direct la acțiune; mai degrabă tragem concluzii, decât să planificăm.
Totuși, un sondaj recent indică faptul că 83% dintre adulții din Statele Unite nu includ nici relaxarea, nici gânditul în activitățile derulate în timpul liber. Socializarea cu cei din jur și urmăritul emisiunilor TV reprezintă activitățile cotidiene derulate de către americani în timpul liber. Dacă însă deseori trecem direct la fapte, eludând procesul gândirii, iar în timpul liber alegem mai degrabă activități care să ne distragă și distreze, când anume ajungem să mai petrecem timp cu gândurile noastre?
În 2015, un grup de cercetători din Statele Unite, condus de Timothy Wilson, a dorit să verifice cât de obișnuiți mai suntem să petrecem timp „în capul nostru” sau „cu noi înșine”. Există oare vreo speranță că afirmația francezului să fi „expirat”, iar noi să ne apropiem de punctul în care nenorocirile să înceapă a fi reduse?
Pentru a testa disponibilitatea oamenilor de-a petrece timp cu propriile gânduri, cercetătorii au derulat un experiment simplu. Participanții la studiu erau rugați să-și lase toate lucrurile proprii într-o anticameră, fiind apoi conduși într-o cameră complet goală, în care nu se afla decât un scaun. Participanții erau rugați să ia loc pe scaunul respectiv, pe o durată variind între 6 și 15 minute, fără a mai face nimic altceva — perioada perfectă pentru a sta liniștiți pe scaun și a reflecta la diverse gânduri. După scurgerea celor maximum 15 minute, participanții la studiu erau rugați să indice cât de plăcută sau neplăcută li s-a părut experiența de-a sta, efectiv, liniștiți pe scaun, având drept companion propriile gânduri.
Spre mirarea cercetătorilor, 86% dintre participanți au raportat faptul că au avut o experiență profund neplăcută! Cercetările au continuat, derulând în total un număr de 11 studii, toate având la bază același concept. Oamenii intrau în cameră, stăteau timp de 15 minute pe scaun, după care raportau modul în care au perceput experiența. Toate studiile au indicat un procentaj de aproximativ 70% din populație care a experimentat petrecerea timpului cu propriile gânduri și a conotat-o ca fiind o experiență profund neplăcută.
Mai mult, într-unul dintre experimentele derulate, mai bine de 60% dintre participanți au ales să-și administreze singuri șocuri electrice, decât să stea liniștiți pe scaun. În acest caz, inițial, participanții erau întrebați dacă ar plăti suma de 5 dolari pentru a nu primi șocuri electrice. Doar cei care au răspuns afirmativ, percepând așadar șocul electric ca un stimul negativ, fiind gata să plătească pentru a nu fi electrocutați, au fost incluși în studiu.
Oamenii își lăsau telefonul, portofelul și alte bunuri la intrare, erau conduși în camera goală și se așezau pe scaun. De această dată însă, pe lângă informația că urmează să stea între 6 și 15 minute în acea cameră, erau informați că lângă scaun există un buton pe care, dacă îl apasă, își vor administra șocuri electrice. 64% dintre oameni au ales să-și administreze singuri șocuri electrice, în loc să stea liniștiți pe scaun.
Blaise Pascal are așadar în continuare dreptate. Toate nenorocirile par a ni se trage din incapacitatea de-a sta liniștiți pe scaun. Care sunt însă implicațiile acestei concluzii? Faptul că este necesar să începem să învățăm să petrecem timp cu noi înșine. Să ne ascultăm rațiunea și conștiința, să purtăm un dialog constant cu acestea. Să ne alocăm măcar câteva minute zilnic, într-un moment al zilei, în care să închidem ochii, să alungăm toate elementele din jurul nostru și să ne întoarcem spre interior. Eul nostru oare ce mai zice?
Luca Tisu
Departamentul de Psihologie
Facultatea de Sociologie și Psihologie
Universitatea de Vest din Timișoara