Niciun responsabil al guvernului federal nu va putea impune restricţii la exportul de petrol! Congresul american a luat o decizie fără precedent în ultimele patru decenii, pentru a reduce stocurile uriaşe.
„Deschizând petrolul american, oferim aliaţilor noştri un partener comercial mai stabil, reducând puterile unor ţări precum Rusia, Venezuela şi din regiuni volatile din Orientul Mijlociu care îşi folosesc dominaţia (pe piaţă) energiei pentru a influenţa ţara noastră şi aliaţii noştri”, încearcă să justifice decizia Heidi Heitkamp, senatoare americană din Dakota de Nord.
Oprirea exporturilor de petrol datează din perioada crizei petroliere din 1973-1975, când SUA încerca să-şi protejeze economia, prin interzicerea exportării „aurului negru”. Acum, însă ţara produce zilnic aproape zece milioane de barili de petrol, iar rezervoarele stau pline ochi cu aproape o jumătate de miliard de barili, petrol care aşteaptă să fie cumpărat şi consumat.
Supraproducţie de petrol la nivel mondial. Tendinţa se va accentua în 2016
Petrolul este, ca preţ, aproape la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani: cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a ajuns la 37 dolari pe baril, aproape de cel mai redus nivel după iulie 2004. „Petrolul este supus la presiuni în condițiile în care absența unor reduceri de producție din partea OPEC înseamnă că supraoferta va continua”, a declarat Amrita Sen, analist la Energy Aspects.
În 4 decembrie, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a anunțat că decis să nu modifice plafonul oficial de producție. În ultimul an, statele membre OPEC au pompat o cantitate record de petrol pe piață în încercarea de a-i determina pe producătorii cu costuri mari, cum sunt companiile americane care produc petrol de șist, să iasă de pe piață. Supraoferta de petrol ar urma să crească și mai mult la începutul anului viitor, când Iranul, al doilea mare producător din cadrul OPEC, va putea să-și majoreze propria producție odată cu ridicarea sancțiunilor internaționale.