Domul Catolic împlinește 280 de ani. Vreţi să aflaţi mai multe despre istoria sa? Vizitaţi expoziţia aniversară!

3226

Nu exista bănățean să nu știe silueta inconfundabilă a bisericii din răsăritul Pieței Unirii. Dar nu la fel de mulți stiu câte ceva despre istoria sa.

Catedrala Sfântul Gheorghe din Timișoara, cunoscută de localnici ca Domul din Piața Unirii, împlinește 280 de ani de existență.

După războiul austriaco-otoman dintre anii 1716 și 1718, încheiat cu pacea semnată la Passarowitz, Banatul intră sub administrarea Curții Habsburgice. Pentru a impune noi coordonate de dezvoltare a zonei, se trece la o reformă generală a noii provincii.

Printre aceste măsuri s-a născut și necesitatea unui nou sediu al fostei dioceze de Cenad, ce va deveni în timp de Timișoara. Catedrala a preluat în mod tradițional hramul Sfântului Gheorghe, după biserica aflată încă înaintea ocupației otomane în piața omonima din zilele noastre. Şi ale cărei urme sunt în acestă perioadă conservate pentru vizitare.

Construcția a durat mai mult de treizeci de de ani, în 2 etape: prima intre 1736-1751 iar mai apoi a doua între 1755-1774. Monumentul este realizat în stilul barocului târziu, din cărămidă, și are decorații din piatră. Turnurile au o înălțime relativ redusă, impusă de condițiile de apărare ale cetății. Interiorul este bogat și somptuos realizat, remarcându-se altarele decorate în stil baroc, sculptate în lemn, împodobite cu icoane vechi, orga realizată de maestrul Carl Leopold Wegenstein, dar şi ușile de stejar ornamentate cu feronerie de metal. Domul Romano-Catolic este considerat a fi cea mai unitară și reprezentativă construcție barocă a Timișoarei și una dintre cele mai valoroase existente în Banat.

Proiectul inițial, a fost materializat pană în anul 1774, iar execuția trădează, în ciuda celor patru constructori, o stăpânire perfectă a tehnicilor barocului. La decorația interioară au participat artiști renumiți ai epocii au pictat altarele din biserică. În interior se pot admira și statuile Sfântului Carol Boromeus, și a Sfintei Teresia.

Pentru a marca oficial anii împliniți de la începerea catedralei, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara organizează între 9 aprilie și 15 august o expoziție aniversară. Toți cei interesați de a afla mai multe sunt așteptați să vadă exponatele.

2 COMENTARII

  1. E atat de greu sa acceptam denumirea de : PIATA DOMULUI . Asa a fost numita 200 de ani,daca niste netrebnici au schimbat denumirea noi trebuie sa suportam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.