O ideea ce părea la început destul de utopică s-a dovedit a fi un real succes. Înfrățirea dintre cartierele ce au un nume comun din mai multe orașe europene există de mai mulți ani. Dar a fost până recent o chestiune existentă doar pe hârtie ce nu prea a funcționat chiar eficient în realitate. Sau deloc.
Recent formele acestea virtuale au prins o concretețe adevărată. Cartierul mai mic, dar la fel de bogat în istorie al Timișoarei, ce poartă numele împărătesc de Iosif, adică Iosefin, a strâns legătura cu sectorul numărul 8 al capitalei austriece ce se numește la fel, Josefstadt. La invitația oficială a primăriei acestui sector o expoziție foto deosebit de interesantă a ajuns pe simezele sălii consiliului vienez.
Inițiativa a pornit de la doamna Veronika Mickel Göttfert, tânăra politiciană ce și-a asumat conducerea unui important sector cu serioasă viață economico-socială intensă, dublată de o la fel de activă mișcare culturală. Partenerul român a fost ales, pentru schimburi culturale, dintre societățile active din Timișoara: Asociația Culturală „Salvați Patrimoniu Timișoarei”.
Expoziția s-a dorit a fi o radiografie vie a Iosefinului timișorean așa cum este el acum. Au avut mare succes imagini vechi de acum un secol, ori din perioada interbelică puse în oglindă cu imagini actuale ale aceluiași loc. Întâlinrea a fost o adevărată chemare la socializare despre Banat și Timișoara a celor legați prin fire invizibile, dar trainice, de orașul nostru.
Johann Dama, președintele Șvabilor Bănățeni din Austria, a fost cel care a tradus pentru publicul austriac cele spuse de Ilie Sîrbu, din partea asociației timișorene. Lukas Vosicky, de la asociația de prietenie Austria-România, a prezentat orașul nostru ca pe o veche cunoștiință. De fapt, a și predat un timp în școlile de pe Bega, chiar dacă nu are legături de rudenie în Banat.
Merită amintită și contribuția timișorencei Simina Ivan, solistă a Operei de Stat din Viena, care este locuitoare a acestui cartier select al Josefstadt-ului, de ani buni. Prin relațiile de prietenie a reușit să adune la un loc oameni de cele mai felurite ocupații, dar cu drag de Banat. Tot dânsa și-a pus vocea minunată, alături de acordurile unei chitare mânuite de Mathias Knauer, pentru a oferi un moment muzical intens aplaudat.
Au fost de față studenți români și nu numai, aflați la studii în capitala austriacă, artiști, oameni de cultură, arhitecți ori urbaniști. Dincolo de cuvintele de politețe, o idee s-a conturat clar. Trebuie făcut ceva urgent. Este nevoie de o conlucrare între mediul de afaceri și administrația locală. Se pierde în ritm rapid ce mai este de arătat în „orașul florilor”.
Secretarul ambasadei române din capitala austriacă, timișoreanul Adrian Adam, nu a uitat nici un moment că a plecat în lumea diplomației tot din breasla jurnaliștilor cu care a mai depănat amintiri din anii ce au trecut. Alte două personalități trebuie, de asemenea, remarcate pentru interesul arătat. Fostul ambasador al Austriei la București, excelența sa Gerhard Reiweger care se arată, în continuare, foarte interesat de tot ce se întâmplă în Romania și urmărește cu interes toate știrile legate de țara noastră. Dar și un domn arhitect din Luxemburg sosit până în Viena pentru aceast eveniment, după ce a derulat un proiect fotografic similar cu ceva vreme în urmă cu aceeași temă – Josefstadt.
Ilie Sârbu a subliniat coincidența extraordinară ce a făcut ca evenimentul vienez care marchează internaționalizarea activității Asociației să se suprapună exact peste aniversarea de cinci ani de existență a echipei de „salvatori de patrimoniu”. Tocmai de aceea a și promis continuarea acțiunilor cu noii prieteni austrieci.