4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

„Apele Banatului sunt cele mai sigure din țară” Titu Bojin dă asigurări, de Ziua Mondială a Apei FOTO și VIDEO

Conform unei decizii luate în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro la data de 22 decembrie 1992 în fiecare an se marchează, în mod festiv, Ziua Mondială a Apei, în data de 22 martie. Este o recunoaștere a importanței apei ca una din cele mai importante resurse aflată la dispoziția omenirii. Și țara noastră a recunoscut sărbătoarea un an mai târziu și din 1993 se ține în mod oficial.

„Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.” Acestea au fost cuvintele prin care directorul general al Apelor Române Banat, Titu Bojin, a deschis întâlnirea festivă a tuturor celor implicați în munca cu apa și a oaspeților lor.

După prezentarea invitaților la la şedinţa festivă a Comitetului de Bazin Banat, primii ce au atras atenția au fost elevii clasei a doua de la Liceul Pedagogic, ce au în cântat asistența cu lucrările lor frumos colorate despre așa o temă generoasă ca apa sub toate formele sale.

Degradarea mediului, schimbările climatice, creșterea populației – toate au impact asupra apei. Cerinţa de apă va creşte continuu, în mod semnificativ, în următoarele decenii, aspect care va conduce la mari provocări şi la exploatare intensivă a resurselor de
apă, în aproape toate regiunile lumii. Instituțional, toate activitățile întreprinse în calitate de administratori ai resurselor de apă, au ca finalitate protejarea și securitatea populației, prin asigurarea resurselor de apă necesare traiului de zi cu zi în cadrul comunităţii. Au principalele idei desprinse din discuțiile din cadrul ședinței.

Anul acesta se vor semna actele necesare și din vară, poate toamnă, va începe cea mai mare investiție din zona noastră ce va duce la rezolvarea definitivă a problemelor de pe Bârzava, de la Bocșa în aval, până la Denta, iar mai apoi până la ieșirea râului din țară. Întreaga lucrare, ce va dura aproximativ 36 de luni, nu va mai permite nici un fel de inundații în zona Gătaia așa cum s-au întâmplat în numeroase rânduri.  Polderul de la Gherteniș va fi mărit, întărit și va putea acumula, la nevoie, o cantitate sporită de apă la viiturile ce pun în pericol localitățile din aval.

Seminarul de anul acesta a abordat și o temă de interes global: „Apă pentru toți. Nu lăsăm pe nimeni în urmă!”. Acest mesaj este adaptarea obiectivului 6 al Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă: toată lumea trebuie să beneficieze de apă potabilă sigură, oriunde e nevoie, de aceea un rol important revine colaborării autorităților responsabile de mangementul resurselor de apă cu autoritățile locale.

Cum ABAB transcede granițele județului Timiș, azi au sosit și autoritățile din județele învecinate, șefii tuturor instituțililor ce colaborează într-un mod sau altul cu ce ce se ocupă de apă și reprezentanți ai ministerului de resort. Un constant prieten al administrației apelor s-a dovedit a fi IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, care nu ratează nici o întâlnire pentru a aduce un cuvânt de laudă pentru munca celor ce lupta cu și pentru apă.

„Pentru Administraţia Bazinală de Apă Banat, Ziua Mondială a Apei este și un prilej de a reaminti că apa este o responsabilitate comună, atât a administratorilor resurselor de apă, cât și a administrațiilor regionale, locale, naționale, a comunităților umane. De aceea susțin cooperarea între specialişti și cei interesați direct de domeniul apei, pentru a discuta provocările în vederea asigurării unei dezvoltări durabile în domeniul managementului resurselor de apă”, precizează Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Apele Banatului sunt cele mai bine administrate și sunt cele mai sigure din toate administrațiile din țară. Aici se pot întâmpla oricând neprevăzute dar totuși sunt cele mai mici șanse de a se mai întâmpla dezastre grave, a asigurat directorul general.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Deputatul Marilen Pirtea a fost numit noul președinte interimar PNL Timiș

În cadrul întrunirii Biroului Permanent Național al PNL, desfășurată duminică seara, unul dintre punctele de pe agenda de lucru a fost desemnarea unui...

Cât câștigă un muncitor necalificat care se angajează la multinaționalele din Timișoara?

Mesajul unui tânăr enervat că în Timișoara o companie multinațională angajează muncitori necalificați, ca operatori în producție, oferind venituri lunare în jurul a 4.000...

Citește și :