Chiar dacă mulți primari de localități din județul nostru și-au pierdut speranța că se va întâmpla ceva pozitiv în privința alimentarii cu apă, dar în special în legătură cu realizarea de sisteme de canalizare, iată că minunea totuși se întâmplă.
În sala Revoluției din Palatul Administrativ mai mulți primari din județ s-au reunit să vadă această realitate.
În prezența ministrului Fondurilor Europene Rovana Plumb, directorul general Aquatim – președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, Ilie Vlaicu și președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, au semnat azi unul din cele mai valoroase documente de finanțare. Este vorba de „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș în perioada 2014-2020” cu codul SMIS 2014+ 125651.
Acest proiect este parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) ce va asigura finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în concordanță cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europene 2020.
Obiectivul general al Proiectului îl constituie dezvoltarea unor sisteme durabile de
alimentare cu apă și apă uzată, prin investiții pentru lucrări de infrastructură de mediu în Timișoara și în 81 localități din județul Timiș. Concret, se vor realiza 22 de stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA regional.
Lucrările se vor desfășura în perioada 2019 – 2023.
Valoarea proiectului este de 180 milioane euro, din care 135,6 milioane euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 20,7 milioane euro de la bugetul de stat, 3,2 milioane de la bugetul local și 20,5 milioane euro co-finanțare Aquatim.
Aquatim se află deja la al treilea mare proiect de investiții cu fonduri nerambursabile, după proiectul ISPA în valoare de 45,32 milioane de Euro (din care 32,2 milioane de euro fonduri nerambursabile) și POS în valoare de 118,87 milioane de Euro (din care 87,9 milioane euro fonduri nerambursabile).
Ilie Vlaicu a prezentat asistenței o scurtă istorie a lucrărilor de apă în această parte de țară ce se întind pe aproape trei secole în urmă. Toată această tradiție obligă ca pe viitor aducțiunea de apă și epurarea apei uzate să fie la înalțime în continuare.
Performanțele Aquatim ce a luat la nivel național locul întâi mai mulți ani la rând obligă.
Primul proiect al operatorului de apă-canal a fost cu ani în urmă prin programul ISPA și avea valoarea de 1 milion de euro. Acum se lucrează cu sume de sute de milioane.
Ministrul Rovana Plumb a scos în evidență faptul că în ultima perioadă decalajul la atragerea și implementarea fondurilor comunitare, față de alte state europene, a scăzut mult. Țara noastră acum se află în poziția de a fi la nivelul mediei europene la acest capitol. Alocarea de fonduri europene a vizat 1600 de obiective în județul nostru.