Copaci urbani și copaci solari pentru Piața Libertății. Aceasta este propunerea membrilor USR Timiș pentru o Timișoară verde și prietenoasă cu mediul.
City trees (copacii urbani) sunt alcătuiți din mușchi și combat eficient poluarea absorbind CO2, oxizii de azot și materii particulate. Un singur copac urban absoarbe 250 de grame de materii particulate /zi și 240 de tone de CO2 pe an, nivelul de purificare al aerului fiind echivalent cu cel al 275 de copaci/an; un copac compensează anual poluarea a 417 mașini.
City trees sunt sustenabili și high tech, au senzori ce monitorizează umiditatea solului, temperatura, calitatea apei și a solului; au panouri solare ce alimentează senzorii, colectează apa de ploaie ce va uda solul la nevoie.
”Orașele viitorului vor fi smart, sustenabile și reziliente; smart cities- considerate până nu demult SF uri – devin rapid o realitate pe glob. În acest context, Timișoara, locul unde s-a montat – în 2014 – primul copac solar inteligent, trebuie să fie lider în ceea ce privește un viitor urban incluziv și accesibil, trebuie devină un exemplu de bune practici în dezvoltarea comunității creativ inteligente.
Piața este un spațiu public, un loc simbolic al unui oraș. Potrivit Project for Public Spaces (PPS), spațiile publice trebuie să aibă următoarele calități: atractivitate socială, diversitate funcțională, accesibilitate, confort și imagine urbană de calitate. Piața Libertății, veriga de legătură între Piața Unirii și Piața Victoriei, se va transforma într-un Green Spot, va avea o nouă menire de spațiu deschis unde oamenii se pot aduna, interacționa și experimenta”, se arată în proiectul celor de la USR.
Proiectul își propune să contribuie la: reducerea poluării; eficientizare energetică; rezistența la schimbări climatice și la poluare; îmbunătățirea vieții; îmbunatățirea a sănătății; îmbunătățirea condițiilor de locuire; creșterea atractivității orașului.
Costurile unui city tree ajung până la aproximativ 20.000 de euro, iar al unui solar tree la aproximativ 25.000 de euro.