Focarele de pesta porcină din Timiș au fost stinse

117

Județul Timiș a scăpat, cel puțin pentru moment, de pesta porcină. Animalele infectate au fost ucise, iar medicii veterinari fac ultimele verificări pentru a fi siguri că nu mai există porci care poartă virusul.

„În cele trei focare de boală precum și în exploatațiile de contact, nu mai există porcine, au fost efectuate dezinfecțiile primare, și proprietarii exploatațiilor și autoritățile locale au fost puși în temă privind măsurile luate și cele ce se vor lua în continuare, în scopul stingerii focarelor de boală, conform prevederilor legale.

Începând cu primele zile ale lunii martie, în exploatațiile infectate, se va proceda la efectuarea dezinfecțiilor finale, urmate la treizeci de zile de la încheierea acestora, de popularea lor cu purcei santinelă, care vor rămâne în locațiile respective un număr de patruzeci și cinci de zile, după care vor fi testați prin examene de laborator, în direcția pestei porcine africane.

În localitățile zonelor de protecție (zone circulare, de cca 3 km în jurul focarelor de boală), se va proceda la examinarea clinică a tuturor porcinelor existente, porcine de la care se vor preleva și probe de sânge, pentru examene serologice.

In zonele de supraveghere (zone circulare, de cca 10 km în jurul focarelor de boală), se va proceda doar la examinarea clinică a efectivelor de porcine din exploatații. Boala va putea fi stinsă oficial, doar în urma obținerii rezultatelor negative, pentru examenele de laborator efectuate.

În restul județului, târgurile de animale rămân închise, fiind total interzisă comercializarea porcinelor în spațiile publice, în colectivități de animale. Acestea pot fi comercializate direct din exploatația de origine, către cumpărător. Toate porcinele cu vârsta mai mare de două luni, trebuie obligatoriu crotaliate, iar pentru înstrăinarea din exploatație, trebuie anunțat medicul veterinar local, ce va elibera formularele de mișcare necesare, iar în localitatea de destinație, va fi anunțat la fel, medicul veterinar local, pentru a prelua și înregistra aceste formulare”, au transmis reprezentanții DSVSA Timiș.

Orice caz de moarte, îmbolnăvire sau suspiciune de boală, la animale în general și la porcine în special, trebuie imediat, conform legii, adus la cunoștința medicului veterinar din circumscripția sanitar veterinară locală, sau medicilor veterinari oficiali ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș. La fel, găsirea de cadavre provenite de la porci domestici sau mistreți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.